• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία

Η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί της Τρίτης δεν κατέληξε σε συμφωνία.Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις αξιώσεις της τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των απολύσεων στο Δημόσιο και το 2015, ενώ διαφωνίες υπήρξαν και για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη λίστα ΟΟΣΑ. Εντός της ημέρας σε νέα συνάντηση  θα επιδιωχθεί να γεφυρωθεί η απόσταση και να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόσμεν αναχώρησε τα ξημερώματα για την Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα είναι αμφίβολο το πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μόνον με την επικαιροποίηση του Μνημονίου της ΕΕ (Technical Memorandum of Understanding) και όχι και του κειμένου του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies- MEFP).

«Πάει καλά υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά θέματα» ανάφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «χωρίς αστερίσκους».

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης, τρόικα και κυβέρνηση έχουν έλθει πιο κοντά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και στο θέμα των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και των φόρων υπέρ τρίτων.

Οι «κόκκινες» γραμμές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των απολύσεων στο Δημόσιο το 2015, με 2.000 πρόσθετες αποχωρήσεις παραμένουν.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, θέμα που προκαλεί τριβές.

Από το εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα ή έως το τέλος της εβδομάδας με την τρόικα θα εξαρτηθεί και το εάν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επί του οποίου έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-τρόικα, θα κατατεθεί «αυτοτελές» στη Βουλή ή θα προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (όλα συνηγορούν στο πρώτο ενδεχόμενο).

Σε κάθε περίπτωση εάν σήμερα  δεν υπάρξει συμφωνία αναμένεται να ασκηθούν νέες πιέσεις σε επίπεδο δηλώσεων από την πλευρά του Eurogroup και της Επιτροπής για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση ημερομηνία ορόσημο παραμένει η 1η Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα.

Εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε σε αυτό θα δοθεί η έγκριση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ (από τα 10,1 δισ. ευρώ της συμμετοχής του EFSF). Θα ακολουθήσει έως τα τέλη Απριλίου η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Με τα 10,6 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις αυξημένες λήξεις ομολόγων του Μαΐου.

 

(πηγή: in.gr)