• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη συνάντηση με Γέρουν Ντάισενμπλουμ

Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα για την χώρα. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ομάδας των τεχνοκρατών συμβούλων των υπουργών κ. Τόμας Βίζερ έρχονται να ακούσουν, να διαπιστώσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης και να μεταφέρουν το κλίμα στους υπουργούς όλης της Ευρώπης αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς.
Αρα, όσα ακούσει και όσα θα μεταφέρει στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας γρήγορης συμφωνίας χωρίς την τρόικα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της συνάντησης έχει προηγηθεί συστηματική εργασία από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης να κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κυριότερο να είναι ρεαλιστικό και αξιόπιστο.
Τους βασικούς άξονες ενός σαρωτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση με τους εταίρους σε εντελώς νέα βάση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου.Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

1. Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.
2. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.
3. Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
4. Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.
5. Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

(πηγή: Skai.gr, in.gr)