• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αλλαγή πορείας για τις ελληνικές επιχειρήσεις: προσέλκυσαν 6,2 δισ. το 2013

Αλλαγή πορείας αναγνωρίζει η νέα μελέτη της PwC «Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013», καθώς, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν συνολικά σχεδόν 6,2 δισ. το 2013.

 

(pwc)

γενικός

Η μελέτη της PwC επισημαίνει ότι 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αξίας €3,3 δισ. ολοκληρώθηκαν εντός του 2013, σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης. Οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν τους βασικούς οδηγούς των συναλλαγών.

Παράλληλα, λόγω των πιεστικών συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μεγάλες ελληνικές εταιρείες αναζήτησαν χρηματοδότηση απευθείας από τις διεθνείς αγορές. Εκδόθηκαν 6 διεθνή ομόλογα, συγκεντρώνοντας περί τα €2,9 δισ., με επιτόκια κυμαινόμενα από 2,4% έως 9,8% και αποδόσεις εν γένει χαμηλότερες από εκείνες των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Εξετάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον, η PwC υποστηρίζει ότι σήμερα ο δημόσιος τομέας και η οικονομία βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετές έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας έχει συμβάλει στην ενίσχυση των προσδοκιών των αγορών, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και γενικότερα τις επικρατούσες αντιλήψεις για την ελληνική οικονομία.

Αναλύοντας συγκριτικά τις Ε&Σ στην περίοδο 2008-2013, η μελέτη της PwC καταδεικνύει ότι ο αριθμός και η αξία τους μειώνεται συνεχώς από το 2008 έως το 2012, αλλά το 2013 εμφανίζεται να ανακάμπτει. Η μέση αξία των συναλλαγών το 2013 είναι υψηλότερη από τα χαμηλά επίπεδα του 2012 και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2010.

Όσον αφορά τη μελλοντική δυναμική των Ε&Σ από το 2014 και μετά, σύμφωνα με την PwC, ο αριθμός και η αξία των Ε&Σ θα αυξηθούν με:

– τη σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες,

– τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων,

– την εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες,

– τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών,

– την ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας,

– τις πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs) από τις συστημικές τράπεζες.

Στην αγορά μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι ευκαιρίες αφορούν εταιρείες με υγιείς ταμειακές ροές και θετικές προοπτικές, αλλά και εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης χρέους. Στον κλάδο του τουρισμού, περίπου 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών ακινήτων. Στις υποδομές, συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο της παραγωγής ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι). Τέλος, στον τραπεζικό χώρο οι ευκαιρίες για Ε&Σ βρίσκονται στην πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs).

Το 2014 οι θετικές ενδείξεις της ανάκαμψης συνεχίζονται, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχουν ήδη ολοκληρωθεί η εξαγορά της Praktiker από την Fairfax Financial Holdings, η συμφωνία της Oaktree Capital με την Σάνη Α.Ε. για νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από την ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε., η απόκτηση του 100% της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. από την Lamda Development (υπόκειται σε έγκριση), η απόκτηση μέσω διαγωνισμού του 66% της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar (υπόκειται σε έγκριση), καθώς και η εξαγορά του 90% της Astir Palace Α.Ε. στη Βουλιαγμένη από την Jermyn Street Real Estate Fund IV. Τέλος, η Eurobank Ergasias Α.Ε. κατάφερε να συγκεντρώσει €1,4 δισ. νέα κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές.

Εντός του 2014, αναμένεται να ολοκληρωθούν η παραχώρηση τοπικών αεροδρομίων, μαρίνων και μικρών λιμανιών σε επενδυτικά σχήματα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, καθώς και η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Όσον αφορά την έκδοση ομολόγων, η μεν Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε €500 εκ., η δε Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος €750 εκ., ενώ εκτιμάται ότι οι εταιρείες του FTSE-25 μπορεί να συγκεντρώσουν περί τα €2,5 δισ.

Η μελέτη της PwC καταδεικνύει ότι, παρά τις αρνητικές συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η ελληνική αγορά κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διατηρήσει τη δυναμική της. Το γεγονός ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν σχεδόν €6,2 δισ. επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά έχει τις προοπτικές και τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις.