• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

Ανάγκη αλλαγής υποδείγματος

Την ανάγκη καθορισμού νέου εγχώριου παραγωγικού και οικονομικού υποδείγματος, το οποίο θα πρέπει να οικοδομηθεί πέρα και πάνω από μνημόνια, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας  από το βήμα του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι μέχρι πρόσφατα (το υπόδειγμα) χαρακτηρίζονταν από, εμφανείς, αλλά και υποβόσκουσες, μακροχρόνιες παθογένειες στο αξιακό, στο θεσμικό, στο πολιτικό, στο κοινωνικό και στο οικονομικό πεδίο».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας , από το βήμα του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, μίλησε για ισχυρές θετικές ενδείξεις, που αποτελούν εφαλτήριο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, το ταχύτερο δυνατό, με όσο γίνεται μικρότερο κοινωνικό κόστος.

Αναφερθείς στην τελευταία τριετία ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε πως «πρόκειται για μία τριετία, κατά την οποία οι πολίτες κατέβαλαν τεράστιες θυσίες, τόσο σε όρους δημοσιονομικού εγχειρήματος όσο και σε όρους βιοτικού επιπέδου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, «σήμερα, μετά την τροποποίηση πριν από 1 χρόνο, στο μέτρο του εφικτού, της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι θυσίες αρχίζουν να πιάνουν τόπο».

Όπως ανέφερε, η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική πορεία, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, το κόστος δανεισμού μειώνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται, οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε την εκτίμηση ότι φέτος σε όρους Προγράμματος, θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του Προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, «η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη θετική επίδραση της αναδρομικής μείωσης του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια, καθώς και της μεταφοράς των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος και των ποσών που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.»

» Με αυτά, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, εφέτος, στα 3,9 δισ. ευρώ.»

» Το εν λόγω πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.»

» Και εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά για όσο το δυνατόν καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».


O κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στους βασικούς άξονες και τους στόχους της στρατηγικής που ακολουθείται. Μιλώντας για τη διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, και σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το Β΄ εξάμηνο του 2014».


(πηγή: in.gr, ΒΗΜΑ online, Έθνος κ.ά)