• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Αναμονή νέας απάντησης της τρόικας- προυπολογισμός

Σύσκεψη στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την απάντηση της τρόικας προς την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γγ του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αφού η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις και για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι  οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών, σήμερα, νέο email με επιπλέον στοιχεία.

Στο μεταξύ άρχισε χθες  στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2015, με τη συζήτηση ωστόσο να επισκιάζεται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα τελικά δημοσιονομικά μέτρα του 2015.

Στην έναρξη της συζήτησης έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής οπότε θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού.

Ως γνωστόν ο  προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,9%, μείωση της ανεργίας στο 22,6% και μείωση του χρέους στο 171% του ΑΕΠ, ωστόσο βασικές παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη για την κατάρτισή του αναμένεται να αναθεωρηθούν μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Επίσης ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πρόσθετους φόρους 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με εφέτος.