• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Απεβίωσε ο Ι. Χριστοδουλίδης- Μήνυμα του Προέδρου του ΣΟΕΛ

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσω τον θάνατο του  Ιωάννη Χριστοδουλίδη, Αντιπροέδρου του ΙΕΣΟΕΛ και πρώην επικεφαλής του Ελεγκτικού Τμήματος της Ernst & Young.

Η απώλεια αυτή είναι βαθύτατα προσωπική για μένα λόγω της μακράς μου σύνδεσης με τον Χριστοδουλίδη, πρώτα ως συνάδελφοι και στη συνέχεια, καθώς τα χρόνια περνούσαν, ως φίλοι.

Είχα το προνόμιο να γνωρίζω τον Ι. Χριστοδουλίδη για πάνω από είκοσι χρόνια και να είμαι σε στενή συνεργασία μαζί του για τα τελευταία δεκαεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποδείχθηκε ένας ιδιαίτερα καινοτόμος και παραγωγικός συνάδελφος , πάντα έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό του το οποίο θα έπρεπε να μνημονεύσω αυτό θα ήταν η ευρύτητα των πνευματικών οριζόντων του. Πριν από πολλούς άλλους  κατάλαβε ότι η περαιτέρω άνθηση του επαγγέλματος απαιτούσε την διαφυγή από τα στενά εθνικά όρια και τη σφυρηλάτηση σχέσεων εργασίας  με επιχειρήσεις και ιδρύματα του εξωτερικού, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο βέλτιστη διεθνή πρακτική.

Ο Γιάννης έκρινε επίσης ως αναγκαία τη διαρκή εμβάθυνση και διεύρυνση της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των λογιστών και ελεγκτών δεδομένης και της ολοένα και μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής και οικονομικής πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Ήταν υπέρμαχος της αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά μαζί του.

Μαζί με τα άλλα μέλη του ΣΟΕΛ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις μας με το ACCA σχετικά με τη δημιουργία Κοινού Σχήματος Εξετάσεων , μια συνεργασία , η οποία οδήγησε στην ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχεται στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν ήταν το όριο των φιλοδοξιών του.

Συνεχώς με παρότρυνε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να προβούμε σε νέες συνδέσεις και συνεργασίες με το επάγγελμα στο εξωτερικό. Η απώλειά του είναι έτσι ένα σοβαρό πλήγμα για το ελληνικό ελεγκτικό επάγγελμα εν γένει και το ΣΟΕΛ ειδικότερα, ένα πλήγμα από το οποίο θα αργήσει να αναρρώσει.

Θέλω μα εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του και τους υιούς του, καθώς και στους φίλους και συναδέλφους του.

 

Ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

Χαρίλαος Π. Αλαμάνος