• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Απεμπλοκή από το μνημόνιο;

Μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς μελετά τα επόμενα βήματα εν όψει της επιστροφής της τρόικας στο τέλος του μήνα. Στη συνάντηση με την Μέρκελ φάνηκε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός εξασφάλισε τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο. Δεσμεύσεις μπορεί να μην υπήρξαν, αλλά το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι εκ μέρους του Βερολίνου βγήκε «λευκός καπνός» για τα φλέγοντα ζητήματα της αποχώρησης του ΔΝΤ χωρίς αναταράξεις, της ελάφρυνσης του χρέους και της μείωσης φόρων.

Σήμερα, Τετάρτη, το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη, εν όψει και της τηλεδιάσκεψης που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με στελέχη της τρόικας, καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Κατατέθηκε χθες και η ρύθμιση για τη μείωση κατά 30% (περίπου 12 λεπτά/ λίτρο) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, στα γραφεία του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνεται το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο. Ένας οδικός χάρτης για το τέλος του μνημονίου και την επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν προϊδεάσει σχετικά σε συνεντεύξεις τους, ενώ η κυβέρνηση έχει μοιραστεί τα σχέδιά της και με τους εταίρους της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό έχει γίνει κατά τον «μυστικό δείπνο» του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα στο Παρίσι.

Τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη περιλαμβάνουν:

  • Τέλος στο μνημόνιο και όχι σε νέο δάνειο
  • Μαζί με το τέλος του μνημονίου θα αποχωρήσει και το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν παίρνει τα υπόλοιπα χρήματα που «βρίσκονται στο τραπέζι» προς εκταμίευση στη χώρα έως το 2016
  • Η ευρωζώνη υλοποιεί τη δέσμευσή της και ρυθμίζει το χρέος, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων. Το κούρεμα δεν εξετάζεται πλέον.