• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Απορρίπτεται η ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης

Η Γερμανία απέρριψε την Τετάρτη συμβιβαστική πρόταση για την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών που διατύπωσε ο επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, προκειμένου, όπως είπε, να δώσει ώθηση στο εγχείρημα της τραπεζικής ένωσης που καθυστερεί.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε από την αρχή ότι η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει το έργο της εκκαθάρισης των τραπεζών μόνο για περιορισμένο χρόνο και να βρούμε μία άλλη λύση μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt, προσθέτοντας: «Το ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να αναλάβει την εκκαθάριση των τραπεζών μόλις καταστεί ευρωπαϊκός θεσμός».

Όμως ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την ιδέα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια. «Οποιαδήποτε προσωρινή λύση πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται νομικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η πρόταση του Μπαρνιέ δεν παραμερίζει τις νομικές ανησυχίες, τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος είχε απορρίψει νωρίτερα απέρριψε την πρόταση που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περιορίζονται οι αποφάσεις της Αρχής εκκαθάρισης των τραπεζών στις μεγαλύτερες, συστημικά σημαντικές τράπεζες. «Οι μικρές τράπεζες μπορεί επίσης να χρεοκοπήσουν και να κλονίσουν όλο το σύστημα… Δεν συμμερίζομαι την άποψη να αφήσουμε την εκκαθάριση των μικρότερων τραπεζών στις εθνικές εποπτικές Αρχές. Αλλά, είναι αλήθεια ότι πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προωθήσει την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ΕΕ, όμως η πολιτική βούληση μοιάζει πλέον να μειώνεται, κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης αντίστασης από τη Γερμανία. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το Βερολίνο αντιτάσσεται σε αυτήν καθώς φοβάται ότι θα αναγκαστεί να αναλάβει τη διάσωση προβληματικών τραπεζών της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

(πηγή in.gr)