• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Παρά τις παλινωδίες ένθεν και ένθεν ξεκινούν σήμερα – εκτός απροόπτου –  οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικεφαλής στις σημερινές τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ σε αυτές αναμένεται να μετέχει και η Έλενα Παναρίτη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων Γιώργος Χουλιαράκης επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να συντονίσει την διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους. Ο κ. Χουλιαράκης θα τροφοδοτεί το ελληνικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες με τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί εκ νέου στη βελγική πρωτεύουσα εάν αυτό απαιτηθεί.Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως εάν και εφόσον ζητηθεί από τους θεσμούς να διασταυρώσουν ή να επιβεβαιώσουν στοιχεία που θα τους δοθούν από την κυβέρνηση, τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα είναι ευπρόσδεκτα να έλθουν στην Αθήνα για τις σχετικές τεχνικές εργασίες.

Πώληση ποσοστού 26,9% της  Finansbank 

Την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πώληση ποσοστού 26,9% της θυγατρικής της στην Τουρκία, Finansbank πήρε η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ενέκρινε το συνολικό σχέδιο που προβλέπει την πώληση ποσοστού 40% της θυγατρικής στην Τουρκία μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση από το ΤΧΣ ελήφθη με σχετική πλειοψηφία και παρά το γεγονός ότι τα ξένα μέλη του ταμείου είχαν ταχθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση υπέρ της πλήρους αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας από την τουρκική τραπεζική αγορά.

Έτσι, εν τέλει θα εφαρμοστεί η πρόταση που είχε κάνει από τον Νοέμβριο του 2014 η διοίκηση Τουρκολιά που αφορά συνολικά την πώληση του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank και η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η πώληση θα γίνει σε δύο φάσεις με την πρώτη, που αφορά το 26,9% να λαμβάνει χώρα άμεσα και τη δεύτερη, για το εναπομείναν 13,1% να πραγματοποιείται εντός του 2015.

555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο

«Πράσινο φως» άναψε χθες το βράδι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM) για τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο.Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των ευρωπαίων, οι οποίοι κρατούν τη στρόφιγγα της ρευστότητας και την ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr)