• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Αυξομειώσεις διεθνώς σε έμμεσους και εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές

Η έρευνα της KPMG International για τους εταιρικούς και έμμεσους φορολογικούς συντελεστές του 2014 δείχνει ότι μέσα σε ένα χρόνο 13 χώρες αύξησαν το ποσοστό των έμμεσων φόρων και καμία δεν το μείωσε. Εννέα χώρες αύξησαν το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών φόρων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 20% σε 26%, και 24 χώρες τον μείωσαν.

 

KPMG

financial

Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει το «εργαλείο» για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα χωρίς να αποθαρρύνουν υποψήφιους επενδυτές.

Για τις χώρες που επιβάλλουν έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%.

Μεταξύ των χωρών που επιβάλλουν εταιρικό φόρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό 55%, με το Βέλγιο και τη Γαλλία να διεκδικούν την ευρωπαϊκή πρωτιά, με συντελεστές λίγο μεγαλύτερους από 33%. Στη χαμηλότερη θέση είναι το Μαυροβούνιο με ποσοστό 9%.

«Η πορεία των φορολογικών συντελεστών διεθνώς τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα και του διεθνούς ανταγωνισμού για προσέλκυση επενδύσεων» σχολιάζει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια του Φορολογικού Τμήματος της KPMG. «Το στοίχημα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και γι’ αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουμε να αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις για διαφάνεια όσον αφορά τα ποσά των φόρων που πληρώνονται διεθνώς και να αυξάνεται και η πίεση μέσω των φορολογικών ελέγχων. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως κράτος είναι ότι στον αγώνα για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας συμμετέχουν όλες οι χώρες πλέον. Η μάχη είναι σκληρή και γι’ αυτόν τον λόγο η φορολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους διοικούντες ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως καθαρά εισπρακτικό μέσο».

Οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τους εταιρικούς και έμμεσους φορολογικούς συντελεστές για πάνω από 130 χώρες που χρησιμοποιούν το online εργαλείο της KPMG για τους φορολογικούς συντελεστές: www.kpmg.com / taxrates

* Έχοντας τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή εκ νόμου δεν σημαίνει ότι είναι ο φόρος που επιβάλλεται στην πραγματικότητα.

** Μέχρι το 2012, ο εταιρικός συντελεστής φόρου στην πόλη της Ζυρίχης δόθηκε στη δημοσιότητα σε αυτήν την έρευνα ως ο κύριος συντελεστής της Ελβετίας. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί ότι ο μέσος φορολογικός συντελεστής που εφαρμόζεται στις πρωτεύουσες των καντονίων θεωρείται ότι είναι πιο ουσιαστικός και έτσι το προηγούμενο ποσοστό που αναφέρεται εδώ στην έρευνα έχει προσαρμοστεί αναλόγως.

*** Τα νησιά της Καραϊβικής Ολλανδίας ομαδοποιούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).