Αντώνης Μακρυδημήτρης, Κωνσταντίνος Καπλής, Μαρία-Ηλιάνα Πραβίτα (επιμ.)
Οι εναρκτήριοι λόγοι των Aμερικανών προέδρων, 1789-2009. Από τον George Washington έως τον Barack Obama
Πρόλογος: Γιώργος Ι. Κασιμάτης Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Η εναρκτήρια προεδρική προσφώνηση αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος πολιτικού λόγου, που δεν ξενίζει στην πολιτιστική παράδοση των ΗΠΑ και συνοδεύει την τελετή της ορκωμοσίας και της ανά- ληψης των καθηκόντων από μέρους του νέου προέδρου. Η εκφώνηση της σχετικής ομιλίας εγκαινιάστηκε ήδη από την πρώτη προεδρική θητεία του George Washington και τηρήθηκε έκτοτε απαρέγκλιτα από όλους τους μετέπειτα αιρετούς προέδρους της χώρας. Ειδικότερα, εναρκτήριες προσφωνήσεις απηύθυναν όλοι εκείνοι οι πρόεδροι που αναδείχθηκαν στο αξίωμα αυτό μετά από εκλογές και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μετά τη δημόσια ορκωμοσία τους ενώπιον συγκεντρωμένου κοινού. Συνολικά, πρόκειται για 57 εναρκτήριες προσφωνήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται όλες στον ανά χείρας τόμο σε ελληνική μετάφραση.
Δεδομένης της σταθερότητας και της σημασίας της, μπορεί να θεωρηθεί ότι ο θεσμός της εναρκτήριας προεδρικής ομιλίας υπέχει θέση ενός είδους διαχρονικού και πατροπαράδοτου εθίμου ή συνθήκης του πολιτεύματος στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι εναρκτήριοι προεδρικοί λόγοι εκθέτουν με τρόπο επίσημο τις βασικές πολιτικές στοχεύσεις του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας για το διάστημα της θητείας του. Υπό την έννοια αυτή, χρησιμεύουν, αν μη τι άλλο, ως μέτρο εκτίμησης του βαθμού απόκλισης των πραττομένων από τα εξαγγελθέντα. Συχνά αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής, καθώς και το ύφος και την εν γένει προσωπικότητα του προσώπου που αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα.
Στις σελίδες του ανά χείρας βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί να απαντήσει πολλά δείγματα σπουδαίου πολιτικού λόγου. Για το βιβλίο συνεργάστηκαν 46 καθηγητές και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι απέδωσαν στη γλώσσα μας τα κείμενα των εναρκτήριων προεδρικών προσφωνήσεων (συνοδεύοντάς τα συχνά με δικά τους σχόλια και παρατηρήσεις).
AOZ: Αποκλειστική οικονομική ζώνη Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση
Κείμενα: Θεοδωρος Κ. Καρυώτης, Σόλωνας Κασσίνης, Νίκος Λυγερός Εκδόσεις Καστανιώτη σ. 200, 13 ευρώ
Ένα βιβλίο σχετικά με την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι ένα πείραμα να συγκεντρωθούν θεωρητικά και πρακτικά τα αποτελέσματα της επιτυχημένης κίνησης της κυπριακής κυβέρνη- σης και της παραπέρα διερεύνησής της ως στρατηγικής που μπορεί να αποδώσει οικονομικούς καρπούς. Το εγχείρημα ανέλαβαν: Ο στρατηγικός σύμβουλος και μαθηματικός δρ Νίκος Λυγερός, που αποδεικνύει με «μαθηματική ακρίβεια» πως η ΑΟΖ δεν είναι ουτοπία. Δείχνειτην αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ. Στο ίδιο βιβλίο γράφει ο καθηγητής Θεόδωρος Κ. Καρυώτης, ο «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ, ο οποίος αναφέρεται στις βασικές θέσεις που νομιμοποιούν, με όρους διεθνούς και εθιμικού δικαίου, την οριοθέτησή της. Τέλος, ο διευθυντής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας –επί τρεις συνεχόμενες διαφορετικές κυβερνήσεις– Σόλων Κασσίνης περνάει από τη θεωρία στην πράξη, καταγράφοντας το παράδειγμα της Κύπρου στην οριοθέτηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και οι τρεις μελετητές πιστεύουν ότιαν επιδιώκουμε να κάνουμε «ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν τρεις λέξεις «συνδετικά κλειδιά»: μαθηματικά, σχολείο, θάλασσα. Τρεις λέξεις που τέμνουν οριζόντια τα κείμενα του βιβλίου, καθώς οι συγγραφείς ξετυλίγουν με όρους θεωρίας και πράξης το μίτο της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.