• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Βραβεία του ΕΒΕΑ

Την ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών χρεών αξιοποιώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην οποία απενεμήθησαν τα ετήσια επιχειρηματικά βραβεία.Μάλιστα ο κ. Δένδιας την διαμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης την χαρακτήρισε ως «χρέος της Πολιτείας». Και συμπλήρωσε ότι «επιπλέον δε, στα πλαίσια του διαλόγου με τους φορείς, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Στόχος είναι με ταχείες διαδικασίες να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν και να αναπτυχθούν  οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην ΕλΠ

Παράλληλα τόνισε ότι «στη χώρα αυτή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να δώσει το παράδειγμα η εκτελεστική εξουσία. Αυτό πράττει η κυβέρνηση Σαμαρά, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος». Και συμπλήρωσε πως «κακοφωνίες και αστερίσκοι δεν μπορεί να υπάρχουν.Μάλιστα όσοι είμαστε στη Βουλή, εκλεγόμαστε από τους πολίτες. Ουδείς είναι κατ’ όνομα λιγότερο ή περισσότερο  «φιλολαϊκός» από τον άλλον. Η άλλη επιλογή, που χαϊδεύει τα αυτιά και χτυπάει πλάτες, που κολακεύει το σήμερα και υποθηκεύει το αύριο, δεν είναι δρόμος. Είναι γκρεμός». Και κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνταχθούν σε αυτή την προσπάθεια μεταρρύθμισης  «δίνοντας ένα  παράδειγμα πραγματικά πατριωτικό».

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «όλα δείχνουν, βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακοίνωση θετικής μεταβολής του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, όχι βέβαια στρωμένη  με ροδοπέταλα, αλλά που στο χέρι μας είναι να μην είναι στρωμένη  με αγκάθια.  Σε αυτές στις δύσκολες στιγμές η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω του επιχειρείν, αποτελεί τον κύριο πυλώνα  για την ανάπτυξη». Και σημείωσε ότι «χρειάζεται να αναδείξουμε τους ηγέτες του ενάρετου κύκλου της νέας Εποχής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να διατηρηθεί. Όμως, δεν είναι διατηρήσιμη μια δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται αποκλειστικά σε μέτρα λιτότητας και εξοντωτικής φορολόγησης. Ένα πλεόνασμα που προέκυψε κατά 60% από την αύξηση της φορολογίας, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο».
Και σημείωσε πως «χρειάζεται άμεσα ώθηση στην ανάπτυξη, με γενναίες πολιτικές για τη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα. Κατ’ αρχήν με αλλαγή πλεύσης στο μέτωπο της φορολογίας. Ανάλογη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, με ανταγωνιστικό κόστος. Η στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης οφείλει να τεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ισχυρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στις εταιρείες είναι:
–      Διεθνούς  Παρουσίας: Εθνική Τράπεζα
–      Εξαγωγικής Δραστηριότητας: Venus Growers
–      Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης: Elpen Φαρμακευτική Βιομηχανία
–      Καινοτομίας: Χαλκιαδάκης ΑΕ
–      Επώνυμου Προιόντος: Cosmote
–      Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης: ΔΕΗ ΑΕ
–      Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: Aegean Airlines
–      Αυξησης της Απασχόλησης: Pharmathen
–      Ηελκτρονικής Επιχειρηματικότητας: Ομιλος AΝΤΕΝΝΑ
–      Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Μετρό ΑΕΒΕ
–      Νέας Επιχείρησης: Commercial Hub AE
–      Αναπτυσσόμενης ΜΜΕ: Airfasttckets
–      Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία: Κωνσταντίνος Ευριπίδης – Διευθύνων Σύμβουλος Genesis Pharma
–      Επιχείρηση και Παράδοση: Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ.