• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Βρούτσης: δυσκολίες στη μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% αναγνώρισε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας πάντως ότι το μέτρο θα βοηθήσει στη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική» και το ΚΕΠΕ, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2016 και όχι άμεσα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.

«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα» εξήγησε, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες εργοδοτικές εισφορές και παροχές θα κοπούν.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το ισχύον πλαίσιο χρειάζεται εξορθολογισμό, καθώς «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιοργανώνουν την παραγωγική τους δομή», όταν πχ χρειάζεται να συρρικνώσουν μια δραστηριότητά τους και να επεκτείνουν μια άλλη.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι μέλημα του υπουργείου είναι να  αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού που απομακρύνουν και να συνεισφέρουν με ενεργό τρόπο στη διαδικασία αποκατάστασής τους.


Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μειωθούν οι καταγγελίες για τη μη πληρωμή δώρου Χριστουγέννων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, το 2013 έγιναν καταγγελίες για 719 επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν δώρο στους εργαζομένούς τους, έναντι 1.450 πέρυσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, μείωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

 

Πηγή: in.gr, Ναυτεμπορική)