• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Γερμανική Βουλή και Λαγκάρντ για Ελλάδα

 

Το γερμανικό κοινοβούλιο συζήτησε χθες  για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη μετά από σχετική αίτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Αφορμή ήταν ρεπορτάζ στο SPIEGEL. Επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας το περιοδικό υποστήριζε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στο θέμα του χρέους με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο οι ομιλητές τού κόμματος «Η Αριστερά» όσο και των Πρασίνων άσκησαν κρητική στην κυβέρνηση ότι δεν διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα, μάλιστα ο πράσινος βουλευτής Μάνουελ Σάρατσιν την χαρακτήρισε ως «ανεύθυνη».

Από την πλευρά τους οι ομιλητές των κυβερνητικών κομμάτων και της κυβέρνησης επιδίωξαν να παρουσιάσουν το ρεπορτάζ σχεδόν ως αποκύημα δημοσιογραφικής φαντασίας. Σε όλους τους τόνους και με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις οι εκπρόσωποι των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ, ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της στην προσπάθεια να πετύχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών. Προπαντός οι Χριστιανοδημοκράτες επέμειναν ότι χάρη στο πρόγραμμα η χώρα σημείωσε προόδους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομική άνοδο και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

 

Η Λαγκάρντ για Ελλάδα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως οι συζητήσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθούν μετά τις εκλογές και όταν σχηματισθεί κυβέρνηση. «Τελούμε όλοι εν αναμονή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Μόλις συμβεί αυτό και υπάρξει σταθερότητα, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να ανακτήσει διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.