• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Γ.Βαρουφάκης: για συμφωνία και ΦΠΑ

 

«Πολύ κοντά σε συμφωνία» είναι η χώρα, προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες βράδυ στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο STAR. Πρόσθεσε μάλιστα: «ας πούμε εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία».Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, «η εντολή από τον λαό είναι διαπραγμάτευση. Αλλά, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις ‘όχι’, ρήξη με άλλα λόγια, δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε». Πρόσθεσε δε, ότι η διαπραγμάτευση έπρεπε να είχε λήξει στα μέσα Μαρτίου, αλλά μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις από την Ελλάδα απορρίφθηκαν από την άλλη πλευρά, η οποία δεν είχε προτάσεις να παρουσιάσει.

 

Οι ελληνικές προτάσεις για ΦΠΑ

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που έστειλε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα γίνουν μετά την ν 1η Σεπτεμβρίου και μεσούσης της τουριστικής σεζόν δεν θα υπάρξουν μεταβολές.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα επιβάλλεται σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες για αγορές με κάρτα και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% σε όλα τα υπόλοιπα. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% θα βαρύνονται πλέον με 15%. Στην εστίαση ο συντελεστής από 13% θα αυξηθεί στο 15% με πληρωμή με κάρτα, ενώ με πληρωμή με μετρητά θα είναι 18%.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για τα νησιά που σήμερα ισχύουν υπερμειωμένοι συντελεστές θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη. Ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές που θα ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά η επιβάρυνση που θα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοί τους θα επιστρέφεται με μια ειδική διαδικασία μέσω της οποίας θα δηλώνουν τις αποδείξεις που συγκεντρώνουν στις αγορές τους.

 

(πηγή:STAR, in.gr)