• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Δηλώσεις για Ελλάδα και grexit

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί το Σαββατοκύριακο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επισήμως στις συζητήσεις  δεν θα είναι το ελληνικό ζήτημα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο. Άλλωστε, ο καταιγισμός δημοσιευμάτων υπέρ ή κατά του Grexit, δεν μπορεί να τους έχει αφήσει αδιάφορους.

Δηλώσεις Μάρτιν Σουλτς

 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt  τόνισε πως οι «αυθαίρετες συμβουλές» αξιωματούχων που δίνουν στους πολίτες στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους ψηφοφόρους «στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων. Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του «Grexit» δεν βοηθούν αληθινά» υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, προσθέτοντας πως «πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».

 

Δηλώσεις Εμανουέλ Μακρόν

Παράλληλα, και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echo αποσαφήνισε πως η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της.

«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους», τόνισε. Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι το σχέδιο βοήθειας που εφαρμόζεται από την τρόικα μπορεί ακόμη να εξελιχθεί, όμως, υπό τον ρητό όρο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.