• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Δημήτρης Ντζανάτος, Μελετώντας το φορολογικό, Γιάννης Ν.Μπασκόζος

Ο Δημήτρης Ντζανάτος, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής και διδάκτορας λογιστικής. Εργάζεται στην ελεγκτική εταιρία Grant Thornton και είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της από το 1997. Διδάσκει λογιστική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται από το 1971 έχοντας αποκομίσει μια τεράστια πείρα, λογιστική αλλά και κοινωνική. Με το δίτομο αυτό έργο που μόλις εκδόθηκε φιλοδοξεί να μεταγγίσει ένα κομμάτι της πείρας του στους νεότερους του επαγγέλματος. Καταπιάνεται με το «φορολογικό», έναν τομέα πολύπαθο, που ορίζεται από την πολυνομία και την πολυπραγμοσύνη των εκάστοτε κυβερνώντων. Πολλοί του είπαν, όπως ο ίδιος λέει στον πρόλογό του, «που πας να μπλέξεις, μέχρι να γράψεις κάτι αυτό θα αλλάξει». Όμως φαίνεται ότι δεν πείστηκε κι αποφάσισε να καταπιαστεί με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Είχε βεβαίως να αντιμετωπίσει μια «κινούμενη άμμο». Οι πολλές αλλαγές στη νομοθεσία, το δαιδαλώδες σύστημα, η πολιτική υπονόμευση έδινε στους ελεγκτές και ελεγχόμενους τη δυνατότητα να το αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση. Οι δύο νέοι Κώδικες που ψηφίστηκαν το 2013 του έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθεί πιο ολοκληρωμένα και συστηματικά με αυτό που καλούμε «φορολοφικό». Και το αποτέλεσμα είναι αυτοί οι δύο τόμοι.

Κάθε τόμος έχει επτά κεφάλαια. Η βασική εργασία παρουσιάζεται στα κεφάλαια 2 με 5 όπου αναπτύσσεται η μεθοδολογία και γίνεται ανάλυση του κάθε νόμου και των διοικητικών αποφάσεων που συνδέονται μαζί τους. Στο πρώτο κεφάλαιο ο Δ.Ντζανάτος διατυπώνει κάποιες γενικότερες απόψεις του, που αποτελούν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η μεθοδολογία και η έρευνά του. Στον τόμο για το ΚΦΕ προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η μεταρρύθμιση που έγινε έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί.Στο 6ο κεφάλαιο αναφέρεται στις σημαντικές μεταβολές που επέφερε ο νέος Κώδικας και στις επιπτώσεις που προβλέπεται να έχει σε επαγγελματίες και φορολογούμενους. Στο 7ο κεφάλαιο κάνεις αξιολογήσεις και διατυπώνει συμπεράσματα με βάση τις προηγούμενες αναλύσεις του. Στον τόμο για το ΚΦΔ αναφέρεται στην αυταρχική κατά τη γνώμη του προσέγγιση υλοποίησης της μεταρρύθμισης, και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή.

Το έργο αυτό προϊόν μεγάλης προσπάθειας του συγγραφέα επέχει τη θέση εργαλείου για τους επαγγελματίες και προσθέτει το δικό του διακριτό ίχνος στην ελληνική βιβλιογραφία.

Δημήτρης Ντζανάτος: τόμοι 2, εκδόσεις Καστανιώτη, 2015.