• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Διορία έως τις 19 Απριλίου

Η Ελλάδα έχει λάβει διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει έτσι ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Στο Euro Working Group αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη θα εξετασθούν κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με τους εταίρους πρέπει να «εμπλουτισθούν».  Σε πρώτη φάση, στις «θεματικές συζητήσεις» που θα ξεκινήσει εκ νέου σήμερα Τρίτη η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα θα εξετασθούν ανά ενότητα το δημοσιονομικό, τα μακροοικονομικά, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και η εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων (π.χ. κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων).

Η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον έγινε προκειμένου να ξεπεραστούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών. Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσιγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ότι έπρεπε».

Στόχος της κυβέρνησης είναι τη Μεγάλη Πέμπτη να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον επί της αρχής στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και το πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων άμεσης εφαρμογής και να απομείνουν οι “βαθιές μεταρρυθμίσεις” για το επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης που πρέπει να ολοκληρωθεί το προσεχές δίμηνο.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση Γ. Βαρουφάκη και της κυρίας Λαγκάρντ, τέθηκε επί τάπητος η επιμονή του ΔΝΤ στις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό,  την ώρα που κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν ότι η εκπρόσωπος του Ταμείου ζήτησε από τον κ. Βαρουφάκη συγκεκριμένα μέτρα. «Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Σακελλαρίδης μιλώντας στο Real fm.

Παρέμβαση από ΗΠΑ 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να ‘δεσμευθεί πλήρως’ στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Νέιθαν Σιτς, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, έστειλε το μήνυμα αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

(πηγή: in.gr, TO BHMAonline, ΑΠΕ-ΜΠΕ)