• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ύψους μόνο 1,4 δισ. στην Ελλάδα το 2015, PWC

Eρευνα της PwC φανερώνει ότι: oι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά περίπου €8,1 δισ. Το 2015 ανακοινώθηκαν 29 Ε&Σ, η αξία των οποίων ανήλθε σε €1,4 δισ. Ο συνολικός αριθμός των Ε&Σ συναλλαγών €44 εκ. μειώθηκε κατά 9% το 2015, με το μέσο όρο μεγέθους συναλλαγών να είναι κατά 23% μικρότερος σε σχέση με το 2014. Οι κλάδοι στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες συναλλαγές είναι οι χρηματοπιστωτικές οικονομικές υπηρεσίες (32%) και τα φάρμακα (31%). Το ύψος των Ε&Σ στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, με στρατηγικούς επενδυτές, ανήλθαν σε €6,5 δισ. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρακτικά παγώσανε κατά τη διάρκεια του 2015. Ο ΟΤΕ ήταν η μοναδική επιχείρηση που εξέδωσε διαπραγματεύσιμο ομόλογο το 2015.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος της PwC, σχολίασε:

«Η αγορά είναι πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Τα πολύ μικρά μεγέθη των καθαρά ελληνικών συναλλαγών και τα ελάχιστα διεθνή deals δίνουν το στίγμα. Το 2016 δείχνει δυναμικότερο, με τρεις αποκρατικοποιήσεις προς ολοκλήρωση, τις τράπεζες να συνεχίζουν τις αποεπενδύσεις τους και τουλάχιστον δύο μεγάλα deals. Απαραίτητη για την ενίσχυση της ορμής είναι η ουσιαστική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα από το 2009 έχει οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων και των Ε&Σ, ειδικά μεταξύ ελληνικών εταιρειών. Ελάχιστες συναλλαγές ξεπερνούν τα €100 εκ.

Το 2016 η αξία των Ε&Σ μπορεί να ξεπεράσει τα €7 δισ., λόγω των ήδη συμφωνημένων αλλά όχι ολοκληρωμένων αποκρατικοποιήσεων, της πώλησης της Finansbank και μερικών ακόμη συναλλαγών.

Ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC σχολίασε:

«Η ελληνική οικονομία είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά δείχνει αντοχή. Το 2015 ήταν, από συναλλακτικής πλευράς, annus horibilis για τη χώρα και αναμφισβήτητα μείωσε τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αν ολοκληρωθεί σύντομα και με επιτυχία η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα θετικά. Το πλέον όμως απαραίτητο στοιχείο για επενδύσεις είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα γενικότερα».

Τέλος, η μελέτη περιλαμβάνει σύνοψη των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η συνολική αξία τους ανήλθε σε €585 δισ., από τα οποία το 40% αφορούσαν τον φαρμακευτικό κλάδο, το 21% τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων και το 13,9% τον κλάδο των ΜΜΕ και της τεχνολογίας. Η PwC για μία ακόμη χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σύμβουλος για Ε&Σ ύψους μικρότερου των $250 εκ. στην Ευρώπη.

Αυξημένη κατά 12% η συνολική αξία των Σ&Ε στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το 2015 σε σχέση με το 2014. Στρατηγικοί επενδυτές συμμετείχαν στο 78% των συναλλαγών Σ&Ε. Σε Τουρκία, Πολωνία και Τσεχία η εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε. Στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ενώ στον τομέα της πληροφορικής ο μεγαλύτερος αριθμός συμφωνιών. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες της περιοχής ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα.