• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιστολή Γ.Χαρδούβελη στις Βρυξέλλες

Σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιστολή με το πλαίσιο των θέσεων της κυβέρνησης για τον προυπολογισμό του 2015, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση σε δύο φάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο Βήμα , σήμερα, Παρασκευή, η κυβέρνηση δεσμεύεται:

1. Μέχρι το τέλος του έτους με την ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου, και
2. Το 2015 με τη συμφωνία για το άνοιγμα της πιστωτικής γραμμής από το ESM.
Στην επιστολή περιγράφονται επακριβώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και η επίτευξη για δεύτερη χρονιά πρωτογενούς πλεονάσματος στον προυπολογισμό στο ύψος των 2,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις ΔΕΚΟ κατά το 2015 ενώ υπογραμμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπερβαίνουν (μετά κι από τις μειώσεις) τα 3,6 δισ. ευρώ καθώς από την εκκαθάριση 7.000.000 δηλώσεων (φυσικών και νομικών προσώπων) προέκυψε μέσος φόρος 536 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται, ότι η απόδοση του φόρου υπερβαίνει τις προσδοκίες καθώς από τις δύο πρώτες δόσεις το δημόσιο συγκέντρωσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ όταν η τρόικα υπολόγιζε ότι δεν θα υπερβούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο δίμηνο και συνολικά τα 2,4 δισ. ευρώ με την καταβολή της τελευταίας δόσης για εφέτος που είναι στο τέλος Φεβρουαρίου.
Για τα ανοιχτά φορολογικά ζητήματα η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε αναφορά στο ζήτημα της κατάργησης των εξαιρέσεων του ΦΠΑ και την αύξηση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, στο επίπεδο που ισχύει για όλη τη χώρα.
Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί μόλις έρθει η τρόικα στην Αθήνα.
Κατά τις πληροφορίες η άφιξη της αναμένεται (εκτός νέου απροόπτου)  την ερχόμενη εβδομάδα.