• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στέλιος Χριστάκος

Διευθυντής, KPMG σύμβουλοι A.E.

Στο σημερινό περίπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον, οι κυβερνήσεις καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την πολιτική τους με πρωτοφανή ταχύτητα και αξιοπιστία. Την ίδια στιγμή, το ευρύ κοινό αναμένει όλο και περισσότερο μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία από τους ηγέτες του. Για να ανταποκριθούν σωστά, οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαρμόσουν σχέδια που ενσωματώνουν αποτελεσματικά σύγχρονα εργαλεία συνεργασίας, γνωστά ως Web 2.0 ή Gov 2.0, για να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η ταχύτητα επεξεργασίας και η ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των πολιτών.

 

Η επίδραση του Web 2.0 συγκλίνει με τις άλλες μακροπρόθεσμες κοινωνικές τάσεις, όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η ενδυνάμωση των πελατών-πολιτών, η αύξηση των δημιουργικών εργατών της γνώσης, η σημασία της άτυπης μάθησης, η καινοτομία με γνώμονα το χρήστη και η μετάβαση από την ιεραρχία στο δίκτυο. Εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, οι κυβερνήσεις μπο- ρούν να κατευθυνθούν σε αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των εργαλείων. Το παραπάνω συμπέρασμα περιλαμβάνεται σε μια πρόσφατη (Ιούλιος 2010) δημοσίευση του τμήματος International Government and IT Advisory της KPMG με τίτλο «Dynamic Technologies for Smarter Government, Unlocking Knowledge in the Web 2.0 Age». Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης βασίζονται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από επαγγελματίες της KPMG σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι εξυπηρετούν ως πελάτες κυβερνήσεις τις οποίες έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Ο στόχος της έκθεσης «Δυναμικές τεχνολογίες για εξυπνότερη κυβέρνηση» (Dynamic Technologies for Smarter Government) είναι να παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για τους ηγέτες του δημόσιου τομέα, καθώς αξιολογούν και αρχίζουν να αγκαλιάζουν το νέο κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης, αλληλεπίδρασης και συνεργασίας, που αποτελεί το θεμέλιο του Web 2.0. Το περιβάλλον στο οποίο οι κυβερνήσεις λειτουργούν συνεχίζει να αλλάζει, κάνοντας τις δυναμικές τεχνολογίες ένα σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη και το μέλλον του δημόσιου τομέα.

Τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης είναι τα εξής: Οι απαιτήσεις προς τις κυβερνήσεις κατά τον 21ο αιώνα καθοδηγούνται από δυνάμεις αλλαγών που είναι σε πολλές περιπτώσεις, πέρα από τον έλεγχό τους. Οι «δυναμικές τεχνολογίες» που συνδέονται με το Διαδίκτυο προωθούν την εξέλιξη της ανταλλαγής πληροφοριών και της παροχής υπηρεσιών και, αναμφίβολα, μπορούν να έχουν μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις δραστηριότητες της κυβέρνησης. Το τοπίο αλλάζει. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αγκαλιάσει αυτές τις εξελίξεις και να απολαύσει τα οφέλη που προέρχονται από νέους τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Οι τε- χνολογίες Web 2.0 ή Gov 2.0, βασισμένες στην κοινωνική δικτύωση και την άμεση αλληλεπίδραση και συνεργασία, έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα παραδοσιακά «σιλό» πληροφοριών, να βελτιώσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία.

Με βάση την εμπειρία της KPMG και την εκτίμησή μας για τις παγκόσμιες τάσεις, πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις δυναμικές τεχνολογίες για να:

➜ Παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες

➜ Βελτιώσουν την πρόσβαση και την ποιότητα των στοιχείων και πληροφοριών

➜ Κατανοήσουν και διαχειριστούν τους κινδύνους καλύτερα

➜ Βελτιώσουν την γνώση του εργατικού δυναμικού και την συνεργασία του

➜ Εκσυγχρονίσουν τις οργανωτικές δο-

μές

➜ Βελτιώσουν την λειτουργική αποδοτικότητα και τη διακυβέρνηση

➜ Αντιμετωπίσουν τις ανάγκες για αναδυόμενες πολιτικές πιο αποτελεσματικά.

 

Η έκθεση της KPMG:

➜ Τονίζει τις προκλήσεις, τις τάσεις και τα οφέλη που μπορεί να παρέχουν αυτά τα εργαλεία.

➜ Προτείνει μια ολιστική προσέγγιση εφαρμογής από την κυβέρνηση του Web 2.0 για να βελτιώσει την ποιότητα, την ταχύτητα και την ανταπόκριση

➜ Παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για τους ηγέτες του δημόσιου τομέα καθώς αξιολογούν και ενσωματώνουν το νέο κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και της απευθείας αλληλεπίδρασης και συνεργασίας, που αποτελούν το θεμέλιο του Web 2.0.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κρίσεις συχνά τροφοδοτούν διαρθρωτικές αλλαγές. Και ποτέ πριν οι κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν τις χιλιάδες προκλήσεις που συμβαίνουν σήμερα. Οι οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, γίνονται όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένοι. Οι κοινωνίες έχουν συνδεθεί μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο μέσω του Διαδικτύου αλλά και μέσω των μεταφορών, των τραπεζών, του διεθνούς εμπορίου και των μέσων επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, η επίπτωση των γεγονότων που συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά γίνεται αισθητή γρήγορα και βαθιά σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι εξελίξεις, πολλές από τις οποίες υποστηρίζονται από τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, δημιουργούν την αναγκαιότητα μετασχηματιστικών αλλαγών στην κυβέρνηση.

Μια σημαντική αλλαγή επέρχεται ως αποτέλεσμα των Facebook, YouTube, Twitter και άλλων κοινωνικών τεχνολογιών πολυμέσων που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να συμμετάσχουν σε αλληλεπιδράσεις, όπως η κοινή χρήση φωτογραφιών και δεδομένων, απόψεις, προβλήματα και λύσεις. Για παράδειγμα, το www.GovLoop.com ιδρύθηκε από κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης το 2008 για να παρέχει ένα φόρουμ για τη συνεργασία σχετικά με τη βελτίωση της κυβέρνησης. Μέχρι το 2010 είχε αυξηθεί σε αριθμό συμμετοχών σε περισσότε- ρους από 30.000 ανθρώπους που μοιράζονται τις ιδέες για τη βελτίωση της δια- κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

 

Συμπεράσματα

Καθώς ο κόσμος αλλάζει, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση των πληροφοριών και την καινοτομία στην επίλυση των προβλημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθούν να βρουν το βάθος και το εύρος των γνώσεων που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική και τη συμμόρφωση σε αυστηρότερες, ταχύτερες και αναδυόμενες συνθήκες. Οι δυναμικές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν το δημόσιο τομέα να βελτιώσει την απόδοσή του. Η ενσωμάτωση των πληροφοριών και των ιδεών ενισχύει τη λήψη αποφάσεων πολιτικής και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, επιτρέποντας στους οργανισμούς να βρουν τρόπους για να λειτουργήσουν καλύτερα και εξυπνότερα.

Μια πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «Web 2.0 στην κυβέρνηση: Γιατί και πώς» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο πειραματισμός και η ενασχόληση με αυτές τις εφαρμογές δεν είναι μόνο δυνητικά ευεργετική, αλλά ίσως η ασφαλέστερη επιλογή για την κυβέρνηση». Με την υιοθέτηση δυναμικών τεχνολογιών για την υποστήριξη αποφάσεων, οι δημόσιοι οργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να αξιοποιούν τη δύναμη της συλλογικής γνώσης τους, και με τον τρόπο αυτό να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς και την καλύτερη προστασία των συμφερόντων των πολιτών τους.