Grant Thornton
ΕιΚΟΣι χΡΟΝιΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡιχΤ, ΤΟ ΕΝιΑιΟ ΝΟΜιΣΜΑ ΛΑΜβΑΝΕι ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡιΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠιχΕιΡΗΜΑΤιΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡωζωΝΗΣ
Είκοσι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δημι- ουργία του ευρώ, η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους, οι επιχειρηματίες εξακολου- θούν να υποστηρίζουν θερμά το ενιαίο νόμισμα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τέσσερις στους πέντε (78%) επιχειρηματίες της Ευρωζώ- νης πιστεύουν ότι η ένταξή τους στο ευρώ είχε θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους. Οι κύριες θετικές επιπτώσεις που αναφέρουν είναι η ώθηση του εμπορίου σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (23%), η εξάλειψη των συναλλαγματικών κινδύνων (15%) και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τι- μές (12%).
Οι επιχειρηματίες ρωτήθηκαν, επίσης, και για τα μειονεκτήματα που συνδέονται με τη συμμετοχή τους στο ενιαίο νόμισμα. Το 57% των ερωτηθέντων ανέφεραν ως μειο- νέκτημα την αύξηση του κόστους και των τιμών, αλλά όταν ρωτήθηκαν εάν θα ήθε- λαν να επιβιώσει το ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία (92%) το επιβεβαίωσε. Οι πιο θετικές επιχειρήσεις, σχετικά με τον αντί- κτυπο του ενιαίου νομίσματος, βρίσκονται στη Φινλανδία (90%) και στο Βέλγιο (84%), ενώ οι επιχειρήσεις στην Ιταλία (48%) δεν αισθάνονται το ίδιο. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις των δύο μεγαλύτερων χω- ρών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας (79%) και της Γαλλίας (71%), παραμένουν σταθε- ροί υποστηρικτές.
Ο Ed Nusbaum, CEO της Grant Thornton International, αναφέρει: «Εάν διενεργού- σαμε τώρα ένα δημοψήφισμα μεταξύ των επιχειρηματιών για το μέλλον του ευρώ, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν κατηγορη- ματικά θετικό. Αυτό αντιπροσωπεύει τον οικονομικό ρεαλισμό των επιχειρηματιών, δείχνοντας ότι, ενώ η Ευρώπη έχει βυθι- στεί στην ύφεση, η διάλυση του ενιαίου νομίσματος θα σήμαινε την καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας».
«Παρά την κρίση χρέους και την αβεβαιό- τητα που έχει προκαλέσει, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να στηρίζουν το ενιαίο νό- μισμα. Οι πολιτικοί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις επιθυμίες των επι- χειρήσεων, καθώς θα ψάχνουν για λύσεις που θα διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ και θα οδηγήσουν σε ένα πλαίσιο ευρωπα- ϊκής ενοποίησης».
Το μέλλον της Ευρωζώνης
Η έρευνα IBR δείχνει ότι οι απόψεις των επιχειρήσεων για την περαιτέρω ευρω- παϊκή ενοποίηση στο μέλλον είναι αρκετα συγκεχυμένες. Λιγότεροι από ένας στους
τρεις επιχειρηματίες της Ευρωζώνης δη- λώνουν ότι θα ήθελαν την επέκταση του ενιαίου νομίσματος (31%), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι επι- χειρήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα (62%) και η Ισπανία (53%) είναι πιο πρόθυμες στην ένταξη νέων χωρών στην Ευρωζώ- νη. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης (24%) θα ήθελαν ορισμένες χώρες να εγκαταλεί- ψουν το ενιαίο νόμισμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνήθη απάντηση των επιχει- ρηματιών για χώρες της Ευρωζώνης που ακόμα διατηρούν το επίπεδο αξιολόγησης ΑΑΑ: Φινλανδία (50%), Γερμανία (40%) και Ολλανδία (24%).
Η εικόνα, όμως, ποικίλει και εκτός των ορίων της Ευρωζώνης. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε Πολωνία (64%) και Δα- νία (62%) επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στο ενιαίο νόμισμα. Από την άλλη, ελάχιστοι είναι αυτοί που συμφωνούν, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο (12%) και στη Σουηδία (28%). Εκτός Ε.Ε., το 88% των επι-χειρήσεων στην Τουρκία θα ήθελαν ενσω- μάτωση της οικονομίας τους στην Ευρώ- πη, αλλά μόνο το 32% των επιχειρήσεων θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο ευρώ. Ο Ed Nusbaum προσθέτει: «Οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι οι πιο σημα- ντικοί στην ιστορία του ενιαίου νομίσμα- τος, και ίσως και στην ιστορία της ίδιας της Ε.Ε. Τα καλά νέα είναι ότι η υποστήριξη των επιχειρήσεων για τη διατήρηση του ευρώ παραμένει ισχυρή».
«Ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές σημαντικές προκλήσεις. Ίσως η πιο σημαντική πρόκληση να είναι η μείω- ση του δημόσιου χρέους (το οποίο υπερ- βαίνει το 60% του επιτρεπόμενου ορίου για την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα βάσει της 20ετούς Συνθήκης του Μάαστριχτ) σε Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλαν- δία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα στραγγαλί- σουν τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχει- ρήσεων».