• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (ERNST&YOUNG)

Ernst & Young

Η ΠΑΓΚΟΣΜιΟΠΟιΗΣΗ ΚΕΡΔιζΕι ΕΔΑΦΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΑβΕβΑιΟ ΟιΚΟΝΟΜιΚΟ

Σταθερά στην 34η θέση η Ελλάδα

Η παγκοσμιοποίηση εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος στις περισσότερες από τις 60 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, παρά τις ανησυχητικές προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Όμως το 90% των διευθυ- ντικών στελεχών προβλέπουν ότι θα αυ- ξηθούν τα μέτρα προστατευτισμού αν η διεθνής οικονομία βρεθεί σε διψήφια ύφεση, σύμφωνα με έκθεση που παρου- σίασε πρόσφατα η Ernst & Young. Η τρίτη ετήσια έκθεση της Ernst & Young για την παγκοσμιοποίηση βασίζεται σε δύο πηγές πρωτογενούς έρευνας: Το Δείκτη Παγκοσμιοποίησης της Ernst & Young, ο οποίος κατατάσσει τις 60 μεγα- λύτερες οικονομίες του κόσμου με βάση το βαθμό παγκοσμιοποίησης σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) τους, καθώς και μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.000 στελέχη επιχειρήσε- ων, η οποία διενεργήθηκε στα τέλη του 2011 και αποτυπώνει τις απόψεις τους για την παγκοσμιοποίηση. Η έκθεση πε- ριλαμβάνει επίσης και μια πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας θα περιορισθεί στο 3,4% το 2012, ο δείκτης εξακολουθεί να προβλέ- πει ότι η παγκοσμιοποίηση θα κερδίζει έδαφος φέτος αλλά και έως το 2015. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις μεσαίου μεγέθους αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μεξικό και η Κολομβία, αλλά και στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Δα- νία, η Σλοβακία και η Αυστρία. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μοναδικές μεγάλες οικονομίες όπου ο δείκτης προ- βλέπει μια μικρή υποχώρηση της παγκο- σμιοποίησης για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση από τις χώρες αυτές περιορισμών στη ροή των μεταναστών, που θα επιδράσουν αρνητικά στις προσλήψεις ξένων εργαζο- μένων. Ωστόσο, μεταξύ των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, περισσό- τεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι το αρνητικό οικονομικό κλίμα θα οδηγήσει σε μια δραματική κλιμάκωση του προ- στατευτισμού.

Από πού θα προέλθει η οικονομική ανάπτυξη;

Οι επιδόσεις των αναδυομένων αγορών, κυρίως της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρω- σία, Ινδία και Κίνα), εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τους υποτονικούς ρυθ- μούς ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο κό- σμο. Η Ernst & Young προβλέπει ότι το συνολικό ΑΕΠ των αναδυομένων αγορών θα αυξηθεί κατά 5,3% το 2012, ποσοστο υψηλότερο από αυτό των ανεπτυγμένων χωρών . Το ποσοστό της συμμετοχής των αναδυομένων αγορών στο παγκόσμιο ΑΕΠ (υπολογισμένο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης) θα εξακολουθή- σει να αυξάνεται και ενδέχεται να ξεπερά- σει αυτό των αναπτυγμένων οικονομιών το 2014, καθώς περίπου 70% της παγκό- σμιας ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 50% από την Κίνα και την Ινδία.

Οι προοπτικές για την Ευρώπη, όπου η Ernst & Young προβλέπει ουσιαστικά μη- δενική ανάπτυξη για το 2012, ακόμη και αν ξεπερασθεί η κρίση δημοσίου χρέους, και για τις ΗΠΑ, όπου η Ernst & Young προβλέπει περιορισμένη ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% είναι λιγότερο θετικές. Τα διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν ήταν προβληματισμένα για τις σημερινές επιχειρηματικές προοπτικές, τονίζοντας ότι οι προοπτικές αυτές δυσχεραίνονται από το συνδυασμό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, του εντεινόμενου αντα- γωνισμού, της λειτουργικής πολυπλοκό- τητας και της στενότητας εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε κρίσιμες αγο- ρές. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στην πλειονότητά τους πιο απαισιόδοξοι από τους οικονομικούς αναλυτές. Αν και παραμένουν αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αναδυομένων αγορών, πάνω από τους μισούς πιστεύ- ουν ότι η διεθνής οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση στα τέλη του 2012. Τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανή μια νέα διεθνή οικονομική κρίση, που θα πυροδοτηθεί από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τέλος, σχεδόν το 90% θεω- ρεί πιθανή την υιοθέτηση νέων μέτρων προστατευτισμού αν η διεθνής οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με διψήφια ύφεση.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις; Εκτός από την προοπτική αύξησης του προστατευτισμού, η κρίση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη και η κάμψη της ανάπτυξης διεθνώς έχουν αυξήσει τις πι- θανότητες μιας πιστωτικής συρρίκνωσης, καθώς οι τράπεζες μειώνουν τις χορηγή- σεις με δεδομένη τη μειούμενη εμπιστο- σύνη στις διατραπεζικές αγορές. Ο John Ferraro, Chief Operating Officer της Ernst & Young, εξηγεί την πρόκληση για τις επιχειρήσεις: «Το απαισιόδοξο σε- νάριο παρουσιάζει μια σειρά από προβλή- ματα για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν διαθέτουν την ευελιξία, την ταχύτητα αντίδρασης ή τις ικανότητες για να τις αντιμετωπίσουν. Η έρευνα στην οποία βασίστηκε αυτή η έκ- θεση ανέδειξε τέσσερις βασικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουν οι επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια». Οι τέσσερις προκλήσεις είναι: 1. Η επιτυχία στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές είναι δυσκολότερη από άλλοτε

Η επιτυχία στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές γίνεται πιο δύσκολη επειδή τα κόστη αυξάνονται, ο ανταγωνισμός εντεί- νεται και οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύ- νονται. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να απαλλαγούν από τα παλιά οργανωτικά πρότυπα, να σχεδιάσουν καινοτόμες στρατηγικές που θα εξασφαλίζουν σύ- ντομες αποσβέσεις και να αντιμετωπί- σουν τις επενδύσεις με μια πιο ευρεία θεώρηση.

2. Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλες τις αγορές Καθώς οι επιχειρήσεις επεκτείνονται σε αγορές με εντελώς διαφορετικές προοπτι- κές και επιχειρηματικό κλίμα, η λειτουργία τους γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη. Οι επιχειρήσεις θα χρειασθεί να ενοποι- ήσουν δίκτυα με βάση ομάδες αγορών που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστι- κά, να σκεφτούν νέες προσεγγίσεις στο outsourcing και να διερευνήσουν τα πλε- ονεκτήματα του near-sourcing.

3. Οι (κυβερνητικές) πολιτικές παίζουν πια σημαντικότερο ρόλο και είναι λιγότερο προβλέψιμες

Οι αλλαγές κυβερνητικών πολιτικών –ιδιαίτερα ο αυξανόμενος προστατευτι- σμός– προκαλούν σημαντική ανησυχία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμπλακούν σε διάλογο με τους διαμορφωτές των πο- λιτικών αυτών για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, να συνδυάσουν την τοπική γνώση με το διεθνή συντονισμό και να χτίσουν πιο ισχυρές σχέσεις με τις φορο- λογικές αρχές.

4. Είναι δύσκολο να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους Σεόλο τονκόσμοοιεπιχειρήσειςδυσκο- λεύονται να βρουν τους κατάλληλους αν- θρώπους για την κατάλληλη θέση. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να προωθήσουν τους καλύτερους στις πιο ελπιδοφόρες αγορές, να δίνουν προαγωγές με βάση τις απαιτήσεις και τους ρυθμούς των αγορών και να ενθαρ- ρύνουν τη μετανάστευση στελεχών.

Μακροπρόθεσμοι νικητές;

Η Ernst & Young πιστεύει ότι οι επιχειρή- σεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα νοοτροπία προκειμένου να βρεθούν κερδισμένες μακροπρόθεσμα. Συγκεκρι- μένα, πρέπει να αντιληφθούν ότι για να διευθύνεις μια επιχείρηση που δραστη- ριοποιείται σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντι- κές διαφορές μεταξύ τους, πρέπει να επι- κεντρωθείς στην υλοποίηση και στα καλύ- τερα δυνατά λειτουργικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν εξαιρετικά ευέλικτα μοντέλα λειτουργίας που θα τους επιτρέψουν να ανταποκρίνο- νται στις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις. Τέλος, πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα πιο ανοιχτό μοντέλο διοίκησης γίνεται όλο και πιο απαραίτητο για να πετύχεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η κατάταξη της Ελλάδας

Ο Δείκτης Παγκοσμιοποίησης της Ernst & Young εξακολουθεί να κατατάσσει την Ελλάδα στην 34η θέση μεταξύ των 60 εξεταζομένων χωρών, θέση την οποία κατέχει από το 2009 και προβλέπεται να διατηρήσει για τα επόμενα τρία χρόνια. Έχει ενδιαφέρον ότι το 1995, όταν ξεκί- νησε η συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα κατελάμβανε τη 18η θέση, από την οποία έπεσε στην 30η μέχρι το 2000. Η επίδοση της Ελλάδας σε απόλυτους αριθμούς δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές, την ξεπέρασαν όμως στο διάστημα αυτό μια σειρά από χώρες που βελτίωσαν αισθητά τις επιδόσεις τους,

Σημειώσεις

Σχετικά με το Δείκτη Παγκοσμιοποίησης

Ο Δείκτης Παγκοσμιοποίησης που αναπτύχθη- κε για την έκθεση αυτή καταγράφει την επίδοση των 60 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με βάση 20 διαφορετικούς δείκτες που απει- κονίζουν βασικά στοιχεία της διασυνοριακής ολοκλήρωσης/προσέγγισης των επιχειρήσε- ων. Οι δείκτες περιλαμβάνουν πέντε μεγάλες κατηγορίες: φραγμούς στο εμπόριο, κίνηση κεφαλαίων, ανταλλαγή τεχνολογιών και ιδεών, διακίνηση ανθρώπινου δυναμικού και πολιτι- στική ολοκλήρωση. Ο δείκτης μετρά «σχετική» και όχι «απόλυτη» παγκοσμιοποίηση. Δεν μετρά δηλαδή την απόλυτη αξία του εμπορίου, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, του προσωπικού και των ιδεών που ανταλλάσσει μια χώρα ή πε- ριοχή, αλλά την αξία σε σχέση με το ΑΕΠ. Κατά συνέπεια ο δείκτης καταγράφει το βαθμό της παγκοσμιοποίησης μιας οικονομίας όπως γίνε- ται αντιληπτός μέσα από τη χώρα ή περιοχή. Σχετικά με την έρευνα

Το Economist Intelligence Unit κατέγραψε τις απόψεις 1.000 στελεχών επιχειρήσεων το Νο- έμβριο του 2011 Σχετικά με το World GDP forecast

Η πρόβλεψη της Ernst & Young, σε συνεργασία με την Oxford Economics, για τον παγκόσμιο και τους περιφερειακούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η ακόλουθη: