• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ομόλογα

H  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει από την 1η Μαρτίου 2015 να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι; Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης στην αποδοχή εγγυήσεων του Δημοσίου, ενώ κάποιες άλλες υποστηρίζουν πως τελικά θα δοθεί παράταση για ένα «εύλογο διάστημα».

Ήδη από τα τέλη του 2013 έχει ανακοινωθεί πως από την 1η Μαρτίου 2015, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ορισμένα είδη μη καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση , όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης.Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δώσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου ονομαστικής αξίας περίπου 35 δισ. ευρώ. Αν αυτά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την 1η Μαρτίου , τότε οι τράπεζες θα χάσουν σε σημαντικό βαθμό την πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μεταξύ χθες η  Κομισιόν με χθεσινή της απόφαση ενέκρινε την ανανέωσή των εγγυήσεων προς τις τράπεζες που είχαν δοθεί το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers σύμφωνα με την απόφαση του G-20 που είχε ακολουθήσει. Η εγγύηση τους είχε λήξει στις 31/12/2014 και  η σχετική απόφαση υπογράφηκε χθες από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη. Η ανανέωση αφορά στα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας (και της Κύπρου) και μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015. Το ποσό των εγγυήσεων που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Oι εγγυήσεις αυτές παρ’ όλα αυτά για να γίνουν αποδεκτές από την ΕΚΤ προϋποθέτουν την ανανέωση και από την δική της πλευρά, καθώς αυτή λήγει στις 28/2 μαζί με την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο ακόμη και αυτή η παρέμβαση δεν θα είναι ικανή να υποκαταστήσει τη ρευστότητα που λαμβάνουν σήμερα μέσω των κρατικών εγγυήσεων τα πιστωτικά ιδρύματα, που τελικά θα αναγκασθούν να καλύψουν το κενό ρευστότητας με προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος. Η χρηματοδότηση αυτή δίνεται με ρίσκο της εθνικής κεντρικής τράπεζας, αλλά θα πρέπει να εγκρίνεται από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

(πηγή: capital.gr, in.gr)