• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: λύση τέλη Μαΐου

Με χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλώντ Γιούνκερ στο Bloomberg παραδέχθηκε την προσωπική του εμπλοκή στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας. Ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως έχει καταρτίσει συμβιβαστικό σχέδιο με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Σε ερώτηση για το εάν είναι αισιόδοξος για την προοπτική συμφωνίας στο θέμα της Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι, προς τα τέλη Μαΐου -αρχές Ιουνίου».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε χθές το βράδυ το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες κινήσεις η πρώτη εκ των οποίων θα είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα φορολογικά, θεσμικά κά μέτρα στη Βουλή.

Για το φθινόπωρο τοποθετείται η συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που έχει προετοιμάζεται από κοινού με την κυβέρνηση.

Στις Βρυξέλλες η  συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο έχει επικεντρωθεί στους νέους συντελεστές του ΦΠΑ με πιθανότερη λύση η επιστροφή του 3% να γίνεται όχι με αυτόματη μείωση της τιμής, αλλά μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών όπως γίνεται σήμερα με τα προγράμματα “bonus”.