Η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και ίσως ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 Μαΐου πιθανολογείται ότι μπορεί να κλείσει τη μεγάλη διαπραγμάτευση.
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης εκφράζουν ακόμα μια φορά την βεβαιότητα ότι πλησιάζουμε στο τέλος. Οι περισσότεροι από αυτούς προσδοκούν μια πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί σε όλα τα μέτωπα πλην του «πυρήνα» του εργασιακού και του ασφαλιστικού, αφού και σ΄αυτά η κυβέρνηση θα δώσει «δείγματα καλής θέλησης», π.χ. στις πρόωρες συντάξεις και στις υψηλές επικουρικές.
Για τον λόγο αυτό, στα επόμενα 24ωρα μέχρι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, κυρίως με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων «ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν», ωστόσο δεν θέτουν θέμα ολοκλήρωσής τους για να μην προκληθεί η εικόνα του «τετελεσμένου».
Τα τέσσερα σημεία του Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε και επισήμως από το βήμα του συνεδρίου του Economist την περασμένη Παρασκευή τα τέσσερα σημεία της «μίας και μοναδικής», όπως συμφωνίας που, κατά την κυβέρνηση, συνιστούν τον έντιμο συμβιβασμό και ανοίγουν δρόμο στην οικονομική ανάκαμψη:
* Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για το 2016, ώστε να «φρενάρει» η λιτότητα μέσω της δημοσιονομικής ανάσας. (σ.σ. η διετία τίθεται ως αντίβαρο στα ακανθώδη φορολογικά μέτρα, όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ έστω και ελαφρώς χαμηλότερου λόγω μείωσης των αντικειμενικών αξιών, η έκτακτη εισφορά, η μη επαναφορά του αφορολόγητου και, κυρίως, οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ).
* Καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.
* Αναδιάρθρωση του χρέους για να κλείσει ο φαύλος κύκλος των συνεχόμενων αναποτελεσματικών δανεισμών.
* Γενναίο πρόγραμμα-πακέτο δημοσίων επενδύσεων με συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει επί των συμφωνηθέντων σ΄ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης ώστε να αρχίσει η χρηματοδοτική ροή και να δοθεί τέλος στην ταμειακή ασφυξία.
Η μορφή με την οποία θα έρθουν τα όποια συμφωνηθέντα στη Βουλή, δηλαδή ως νομοσχέδια ή πολυνομοσχέδιο πολλών ή ενός άρθρου, δεν έχει αποφασισθεί.
Το ζητούμενο είναι να ψηφισθούν από την κυβερνητική πλειοψηφία και να μη χρειασθεί η συνδρομή της αντιπολίτευσης, καθώς σ΄αυτή την περίπτωση θα τεθεί «θέμα δεδηλωμένης».
Οι γερμανοί μιλούν για τρίτο πακέτο
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν οικονομικά, αλλά πολιτικά “εξαιρετικά επικίνδυνη”, τονίζει ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη BILD.
Όπως υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας στη συνέχεια, από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η πρώτη χώρα – μέλος από το ευρώ, «αν διαλυθούμε με την πρώτη κρίση», όπως χαρακτηριστικά λέει, θα χάσει ο υπόλοιπος κόσμος την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη δίνουν ή ίδιοι τροφή στη συζήτηση περί Grexit.
Αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ο αντικαγκελάριος εκφράζεται υπέρ της παροχής ενός τρίτου πακέτου, αν προηγουμένως η χώρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Εκτός αυτού ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βλέπει θετικά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα αφορά τις μεταρρυθμίσεις, επειδή, κατά την άποψη του, κάτι τέτοιο «πιθανώς να επιτάχυνε τις αποφάσεις».
Ακόμα κι αν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι, αναφέρει μεγάλο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπου μιλούν κύκλοι των θεσμών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι των θεσμών αναφέρουν πως έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι δεν θα ζητήσει νέο πακέτο βοήθειας, και σημειώνουν πως παρακολουθούν με ανησυχία την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζουν ότι είναι πολύ μακριά από μια συμφωνία οι δύο πλευρές.
Η Tagesspiegel και υπό τον τίτλο «Πλησιάζει ο τελικός» (για την Ελλάδα), σημειώνει ότι απομένουν μόλις δυο εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Η εφημερίδα θεωρεί επίσης σχεδόν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, κοστολογώντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2016 στα 50 δις ευρώ.