• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Ο  κρατικός προϋπολογισμός του 2016  που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα δίνει το κλίμα στην εβδομάδα που έρχεται. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι σημειωτέον ο πρώτος που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο κρατικός προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Η συζήτηση στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση του προϋπολογισμού θα αρχίσει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Η πενθήμερη συζήτηση θα λήξει τα μεσάνυχτα με τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Θα έχουν προηγηθεί τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός  περιλαμβάνει μέτρα για εξοικονόμηση 5,7 δισ.ευρώ μέσα στο 2016.  Οι πολίτες θα πληρώσουν 3,2 δισ. περισσότερα . Κατά 2,5 δισ. ερώ μειώνονται οι δαπάνες του Δημοσίου, κυρίως από τις συντάξεις .  Σκοπός της κυβέρνησης είναι  να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Έγκριση της δόσης 2 δισ

Ο ESM θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για την τυπική έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.  «Η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές της, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αθήνα να λάβει τη δόση των 2 δισ., καθώς και το ρευστό που είναι απαραίτητο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», τόνισε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τράπεζες

Οι τράπεζες ετοιμάζουν ρυθμίσεις μετά την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη. Ο διοικήσεις των τραπεζών ετοιμάζουν ένα μεγάλο κύκλο αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου τραπεζικής πίστης Με ξεκαθαρισμένο το νομικό τοπίο τα τμήματα διαχείρισης  επισφαλειών των τραπεζών θα επιδιώξουν να λύσουν οριστικά το ζήτημα. (από Το Βήμα).

Credit Suisse : συγκρατημένη αισιοδοξία

Η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του τρίτου τριμήνου για το ελληνικό ΑΕΠ δείχνει ότι η χώρα ξεπερνά σχετικά ικανοποιητικά την πολιτική αβεβαιότητα, αναφέρει σε ειδική έκθεση η Credit Suisse. H ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί η εικόνα της χώρας αν προχωρά στην σταθεροποίηση ή θα γυρίσει πίσω.

ΕΣΕΕ: επιχειρηματική φυγή  προς Βουλγαρία, Κύπρο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο κίνδυνος να αυξηθεί το μεταναστευτικό επιχειρηματικό κύμα μεγαλώνει. Ο ίδιος ομιλεί περί κινδύνου «business run» και επικαλείται τα στοιχεία που φέρνουν Ελληνες να έχουν αιτηθεί για τη χορήγηση περίπου 60.000 επαγγελματικών ΑΦΜ στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο. Επικαλείται, επίσης, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι, τα οποία έφερναν τον βουλγαρικό ΣΕΒ να προβλέπει ότι Ελληνες εργοδότες θα δημιουργήσουν έως και 20.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία. (από την Καθημερινη).