Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη και αν όλα κυλήσουν ομαλά θα καταφθάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των θεσμών προς τα τέλη της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το κατά πόσο η καλύτερη επίδοση του περυσινού προϋπολογισμού (προβλέπεται μικρό πλεόνασμα αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ), καθώς και η διαφαινόμενη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας φέτος (εκτιμάται ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο μισό από ότι προβλεπόταν και θα κινηθεί κοντά στο 0,7%), έχουν θετικές επιπτώσεις στον φετινό προϋπολογισμό και στους επόμενους.
Επί της ουσίας, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν τα βελτιωμένα μεγέθη θα μπορέσουν να «ρίξουν» τον πήχυ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και κατά πόσο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαφωνούν στις αρχικές τους προβλέψεις για το δημοσιονομικό κενό, με την Ευρωζώνη να το εκτιμά στο 0,5% του ΑΕΠ και το Ταμείο κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Πλέον, τα ποσά αυτά φαίνεται πως μειώνονται και απομένει να συμφωνήσουν οι δανειστές μεταξύ τους πόσο μειώνεται το κενό και σε ποιο επίπεδο διαμορφώνεται, καθώς η διαφορά που τους χωρίζει είναι ήδη μεγάλη (κοντά στα 900 εκατ. ευρώ). (Από την Καθημερινή)
Ο πρωθυπουργός με τους επιστημονικούς φορείς
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα υποδεχτεί σήμερα τους προέδρους των επιστημονικών φορέων. Το ραντεβού έχει κλειστεί για νωρίς το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παραβρεθούν ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρής και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Επίσκεψη επενδυτών στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρεθούν εκτάκτως αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών funds παγκοσμίως, οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον. Ο λόγος της παρουσίας των τριών μεγαλοεπενδυτών θα είναι κυρίως να ενισχύσουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Στην ατζέντα των τριών επενδυτών υπάρχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ασχοληθούν και με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στη χώρα μας.
Αύξηση εξαγωγών
Περισσότερα από 18 δισ. ευρώ θα είναι η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του 2015, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο η επιβολή των capital controls να ληφθεί υπόψη, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις συμπληγάδες πέτρες μέσα από τις οποίες πέρασαν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Μάλιστα το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό αφού, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ, τα capital controls στοίχισαν αύξηση ύψους 1,68 δισ. ευρώ από τη συνολική εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας. (από Το Βήμα)
Προτάσεις – προτροπές για συντάξεις – ασφαλιστικό
Οι «προτάσεις – προτροπές» προς την κυβέρνηση, που έχουν διατυπωθεί – σε διαφορετικούς χρόνους – από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του κουαρτέτου, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Κατρούγκαλου, περιλαμβάνουν:
- Την καθιέρωση περιουσιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Εναλλακτικά προτείνουν την αύξηση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 έτη.
- Με τον τρόπο αυτόν εκτιμούν ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση των βαρών που επωμίζονται οι νέοι συνταξιούχοι (οι οποίοι δέχονται υπέρμετρα βάρη) με την επιβάρυνση και των υφιστάμενων συνταξιούχων. Ωστόσο ζητούν και νέα περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων σημειώνοντας ότι «διαφορετικά δεν βγαίνει ο λογαριασμός».
- Επιμένουν στην υιοθέτηση χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης σε ό,τι αφορά το αναλογικό τμήμα της κύριας σύνταξης.
- Θεωρούν αναγκαία τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και για την επικουρική σύνταξη. Ταυτόχρονα θεωρείται σίγουρη η μείωση για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, ενώ εναλλακτικά επαναφέρουν παλαιότερη πρότασή τους για την ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια σύνταξη.
- Επιμένουν στην πρόταση-βόμβα για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα, το οποίο χαρακτηρίζουν «πολυτέλεια» για την οικονομική κατάσταση της χώρα μας.
- Ζητούν αλλαγές στις επιβαρύνσεις μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι στο οποίο οι θεσμοί είχαν εξαρχής διατυπώσεις τις αντιρρήσεις τους.
(από Το Βήμα)
Σε Τουρκία και Ισραήλ ο Ν. Κοτζιάς
Στην Κωνσταντινούπολη για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στην συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Ισραήλ για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και την Κύπρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να βρίσκονται οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Έως και 18% αυξάνονται μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων. Το παράδοξο αυτό γεγονός καταγράφει έρευνα του «Εθνους», με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα. (από Το Έθνος)
Από Φεβρουάριο το νέο ΕΣΠΑ
Προκηρύσσονται την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι πρώτες τέσσερις κοινοτικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ακόμη και κατά 100% μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρηματιών, αλλά και πτυχιούχων ανέργων που θέλουν να στήσουν τη δική τους δουλειά. Την εξαγγελία αυτή έκανε με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Οι δικαιούχοι των δράσεων υπολογίζονται σε 10.000 με 12.000 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Ο κ. Χαρίτσης εκτιμά ότι μέσα στο 2016 θα πέσουν από το ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία 6,75 δισ. ευρώ.