• Σήμερα είναι: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

H εβδομάδα θα κινηθεί με στόχο την επόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου, να έχουν προχωρήσει μια σειρά ζητήματα. Πρόκειται για την ημερομηνία – κλειδί καθώς συμπίπτουν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με τη συμμετοχή της Τουρκίας για το προσφυγικό και το Eurogroup για την «τύχη» της αξιολόγησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας του Eurogroup (Euroworking Group) κρίνεται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του κυριακάτικου τύπου οι αποστάσεις μεταξύ των ίδιων των δανειστών (του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν), καθώς και μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της χώρας, παραμένουν στα κρίσιμα θέματα της αξιολόγησης,

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε  τον αμερικάνο υπουργό οικονομικών Τζακ Λιού  για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις». Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και – κυρίως – ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί. Ο κ. Λιου αποδέχθηκε τα στοιχεία καθώς παρενέβη στους Β.Σόιμπλε και Γ.Ντάισελμπλουμ υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Σε μία τέτοια εξέλιξη, το ΔΝΤ είτε θα υπαναχωρήσει από τις σκληρές θέσεις του είτε θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος – με την δεύτερη εκδοχή να θεωρείται πιο πιθανή τόσο από κυβερνητικούς όσο και από ευρωπαϊκούς κύκλους.

Το υπ.Οικονομικών μεταδίδει ότι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων υπήρξε σύγκλιση απόψεων και έχει προετοιμαστεί το έδαφος για συμφωνία με τους θεσμούς που έχουν κληθεί να έρθουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν την 7η Μαρτίου και στη συνέχεια η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια. Στόχος πριν την 25η Μαρτίου να έχουν ψηφιστεί και τον Απρίλιο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταβληθεί η δόση των 5.7 δις που θα διατεθεί εξ ολοκλήρου σε υποχρεώσεις του δημοσίου.

Προσφυγικό

Η ελληνική στρατηγική για το προσφυγικό θα τεθεί επί τάπητος στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη. Σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο η Αθήνα να διασυνδέσει το προσφυγικό με τη διαπραγμάτευση, καθώς το οικονομικό κόστος διαχείρισης του πρώτου είναι πλέον μεγάλο για τον προϋπολογισμό και επηρεάζει το δημοσιονομικό κενό. Όμως, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να υπάρξουν τριβές με τη Γερμανίδα καγκελάριο που αποτελεί κρίσιμο σύμμαχο της Ελλάδας στο προσφυγικό. Αίσθηση στην Αθήνα προκάλεσε και η δήλωση του Γερμανού υπ.Οικονομικών  Σόιμπλε που έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σημείωσε ότι με εξαίρεση την Γερμανία δεν έχουν επιδείξει άλλες χώρες της Ευρώπης αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αναφορικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ομοίως και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε συνέντευξή της : «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα» αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι «δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει».