• Σήμερα είναι: Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

Μεγάλες αλλαγές στις αγορές φέρνει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, εγκρίνεται τελικά η οικονομική προσφορά της Lamda  Development για το Ελληνικό.

 

###   Αλλαγές  στις αγορές, τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

 

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες βράδυ από την πλειοψηφία της Βουλής η εικόνα της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών αλλάζει δραματικά. Η απελευθέρωση, η οποία συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια, επέρχεται πλέον σε βασικούς τομείς της αγοράς από τα τρόφιμα, τα οικοδομικά υλικά μέχρι τον τουρισμό και τα καύσιμα. Πρόκειται για τομείς που απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ. Είναι φυσικό ότι η σημερινή Δευτέρα βρίσκει την χώρα μπροστά σε αλλαγές που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιηθεί και απαιτείται χρόνος για κάτι τέτοιο.

 

###   Eurobank

 

Με την ψήφιση της ενότητας του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις τράπεζες ανοίγει ο δρόμος για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ και παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κάνει δημόσιες προσφορές στους κατόχους των warrants (τίτλοι παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών), με στόχο τη γρηγορότερη επιστροφή, από τους μετόχους, των κρατικών κεφαλαίων που τις ενίσχυσαν κεφαλαιακά για να αντεπεξέλθουν στη δυσμενή συγκυρία της κρίσης.(Έθνος)

 

###   Ecofin

 

Άτυπο ecofin θα συνεδριάσει την Τρίτη στην Αθήνα.  Ως εκ τούτου την πρωτεύουσα θα επισκεφθεί και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β.Σόιμπλε. Ανάμεσα στις συναντήσεις του προβλέπεται και ένα τετ- – τετ με τον έλληνα ομόλογό του Ι. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τον τύπο ένα από τα θέματα της συνάντησης θα είναι και η καθυστέρηση της λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο ενώ έχει εγκριθεί από τη Βουλή και την Ε.Ε. καθυστερεί η λειτουργία του.

 

###   Ελληνικό

Εκτός απροόπτου σήμερα αναμένεται η ανακήρυξη της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στους επενδυτές που θα την πλαισιώσουν.  Σύμφωνα με την Καθημερινή τα στελέχη της Lamda μιλούν για αμερικάνικες και ευρωπαϊκές επενδυτικές εταιρείες.

 

###   Κόκκινα δάνεια

Η Τράπεζα της Ελλάδος προχωράει σε αλλαγές του πλαισίου ρύθμισης των επισφαλειών με στόχο την αναχαίτηση των «κόκκινων δανείων» , η αξία των οποίων υπολογίζεται πλέον σε 80 δις. Ευρώ. Μεταξύ των προτάσεων μελετάται η μετατροπή της δανειακής σύμβασης σε χρηματοδοτική σύμβαση. Ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και μετά να το νοικιάσει για προκαθορισμένο διάστημα. Ο Κώδικας αυτός θα εφαρμοστεί πιλοτικά πριν το τέλος του 2014.