• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

Συνεχίζονται σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 οι διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο. Ολόκληρη τη νύχτα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας διήρκεσαν οι διαδοχικές συναντήσεις Υπουργών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο στο ξενοδοχείο Χίλτον χωρίς ακόμη αποτέλεσμα για μια μεταβατική συμφωνία. Το ραντεβού άρχισε στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 06.45 το πρωί της Δευτέρας.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια” αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε «έχουμε φτάσει κοντά», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Τα δύο προσχέδια

Σε δύο προσχέδια μνημονίων, ένα της ευρωπαϊκής συνιστώσας της τρόικας και ένα του ΔΝΤ, που έχουν πολλά κοινά σημεία ως προς τα δύσκολα μέτρα που περιέχουν, αλλά μια κεφαλαιώδη διαφορά ως προς το αποτέλεσμά τους, προσπαθούν να καταλήξουν έως αύριο Τρίτη η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Με αυτά τα δύο προσχέδια θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον (από ελληνικής πλευράς οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης), όπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για το ελληνικό θέμα. Το βασικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου. Οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον το προσεχές Σαββατοκύριακο και η συνεδρίαση του Eurogroup στο Αμστερνταμ, στις 22 του μηνός, θα καθορίσουν τον οδικό χάρτη της πλήρους εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις τελικές δεσμεύσεις σε μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η Αθήνα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός στην Αθήνα

Σήμερα στις 11.30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα. Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην λιτότητα, επισκέπτεται την Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

(πηγή: Η Καθημερινή, Το Έθνος, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)