• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

 

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε την περασμένη Παρασκευή συναντήσεις με τον Ευ. Τσακαλώτο, και άλλους παράγοντες της διαπραγμάτευσης. Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Η πρόταση για ένα νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να ψηφισθεί τώρα, αλλά με πρόβλεψη ότι δεν θα εφαρμοσθεί παρά μόνο στην περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 είναι η νέα εναλλακτική που έπεσε στο τραπέζι για να κλείσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Αθήνα και τους θεσμούς. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της ένα λόγω πρότασης, ωστόσο αυτή χαρακτηρίζεται ως μία από τις εναλλακτικές που έχουν κατατεθεί και διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση  δεν την έχει αποδεχθεί και ότι εξαρτά τις τελικές αποφάσεις της από το σύνολο του ” πακέτου” που θα κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το οποίο για την Αθήνα δεν νοείται χωρίς πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους.  Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα».

Στη Βουλή το ασφαλιστικό

Αποφασισμένη να καταθέσει το ασφαλιστικό στη Βουλή, εντός της εβδομάδας, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει πως θα καταθέσει ακόμη και σήμερα το επίμαχο σχέδιο νόμου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να λάβει την έγκρισή του, όπως απαιτεί η τήρηση της διαδικασίας. Το ίδιο αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να «υποχωρήσει» σε μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. στην Αθήνα- πρόγραμμα

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, πρόκειται να επισκεφθεί  σήμερα Δευτέρα την Αθήνα.      Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, ειδικότερα στα προεδρεία και σε εκπροσώπους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, και Οικονομικών Υποθέσεων, στις 10:00.   Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Κατάινεν θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Το Επενδυτικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στην Ελλάδα» λίγο πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης με θέμα «Info Day: Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη» που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στις 12:00, στην Αίγλη Ζαππείου. Αμέσως μετά, στις 13:00, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τους προέδρους των ελληνικών συστημικών τραπεζών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 14:00, και αμέσως μετά ο κ. Κατάϊνεν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.