• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην  71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα κεντρικά θέματα της Συνόδου είναι η προσφυγική κρίση αλλά και η πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο να αναζητήσει συμμαχίες και για τα εν οίκω, δηλαδή το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μεγάλης σημασίας κρίνεται επίσης και η προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή δε που παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αλλά και στασιμότητα στην εφαρμογή της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τα άλλα κρίσιμα ζητήματα. Δεν αποκλείεται επίσης να έχει συναντήσεις εκτός προγράμματος με Αμερικανούς αξιωματούχους, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους και η στάση του ΔΝΤ.

Οι ομιλίες στη Θεσσαλονίκη

H προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του κόμματος του και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη με βασικό σημείο αντιπαράθεσης το οικονομικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανεργία στα 23,1%, όταν αναλάβαμε ήταν στο 26%, είναι σημάδι ότι κάτι κινείται, το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε θετικά και το δεύτερο εξάμηνο, όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς διαβεβαίωσε ότι προχωράνε, ότι το θέμα της δόσης θα τελειώσει μέχρι τέλος του μήνα ενώ οι εξελίξεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα Eurogroup. Τελείωσε λέγοντας ότι «θα έχουμε σύντομα εξελίξεις που θα σημάνουν αρχή του τέλους της επιτροπείας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική πρόταση του κόμματός του είναι απόλυτα ρεαλιστική. Έδωσε βάση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έκρινε αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι «Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο σε πιο δυσμενή θέση περιέρχεται η ελληνική κυβέρνηση». Αναρωτήθηκε γιατί δεν κλείνουν οι εκκρεμότητες από την α’ αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν στην αγορά 1,7 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι πολλές από τις εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις και γιαυτό δεν προχωρά.

Τράπεζα Αττικής

Μέσα στη βδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα ελέγχου στην Attica Bank. Τον έλεγχο στην Τράπεζα Αττικής διενήργησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “Καθημερινή”, έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια. Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά και άλλα) τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται. Στις λίστες της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές που κατά πληροφορίες έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους. Την Τρίτη θα γίνει πιθανότατα το Δ.Σ. όπου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λύση στο διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας θα δοθεί με την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον Θ. Πανταλάκη και προέδρου από τον Π. Ρουμελιώτη

 

Ο Μάριο Μόντι για Ελλάδα και Ιταλία

“Αν η Ιταλία ή η Ελλάδα έφευγαν από την Ευρωζώνη, θα υπήρχε μία φλόγα ανάκαμψης λόγω της υποτίμησης, αλλά, όπως ξέρουμε από την εμπειρία του παρελθόντος, η φλόγα γρήγορα θα έσβηνε”. Με αυτή τη φράση, ο Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, απαντά στην εκτίμηση του Πολ Κρούγκμαν, στην οποία προέβη σε πάνελ του Athens Democracy Forum την περασμένη Τετάρτη, ότι η Ελλάδα θα ωφελείτο αν αποχωρούσε από το ευρώ. “Δεν θα ήταν διατηρήσιμη η ανάπτυξη που θα καταγραφόταν”, τονίζει ο κ. Μόντι, σε συνομιλία που είχε με την “Καθημερινή” στο περιθώριο των εργασιών του Athens Democracy Forum στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Μίνι σύνοδος για το προσφυγικό

Μίνι Σύνοδο έχει συγκαλέσει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ο Αυστριακός καγκελάριος στη Βιέννη για την προσφυγική κρίση. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα δεν υπήρξε πρόοδος στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος, στόχος της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό είναι «η συζήτηση σχεδίων για την προστασία των συνόρων της Συνθήκης Σένγκεν. με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου».

 

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, ΒΗΜΑ, EURO2DAY)