Με μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό, σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, αφού αναμένεται να ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, θα φτάσει την Τρίτη στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή , λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, έδωσε σαφή μηνύματα προς τους Έλληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας, και την κυβέρνησή της. Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα. Συνδέει μάλιστα το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι «για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα», ενώ επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος για το προσφυγικό επαινεί τους Έλληνες για τη συγκινητική προσφορά τους, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες. Θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να αντιμετωπιστεί η κρίση με ανθρώπινο και οργανωμένο τρόπο. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η φράση του κ. Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία «έχω καταστήσει σαφές, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο, τις ΗΠΑ».
ΔΝΤ- εξελίξεις- Θεσμοί
Οι “θεσμοί” επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και θα ανοίξουν τη βεντάλια των συζητήσεων.
Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν κυρίως τη συζήτηση με τους Θεσμούς είναι:
Το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2017. H συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που περνά μέσα από τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) για το 2018, αλλά και από τη συμφωνία για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά.
Oi αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων δεσπόζουν στις διαπραγματεύσεις. Oi ιδιωτικοποιήσεις. H οργάνωση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ορισμός διοικητικού συμβουλίου και κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού), όσο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσω της έναρξης των διαδικασιών για τις περιπτώσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Και τέλος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κλείσει γρήγορα, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος με τα “κόκκινα” δάνεια.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε τρεις βασικούς όρους για να κλείσει η αξιολόγηση:
Α. Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019.
Β. Τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
Γ. Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Συμφωνία Ε.Ε.- ΔΝΤ για χρέος
Mε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε συμφωνία με το ΔΝΤ.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έχει υπάρξει συμφωνία η οποία θα έχει τα εξής στάδια:
1. Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων.
2. Είσοδος του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ.
3. Έκθεση βιωσιμότητας χρέους (DSA) από το Ταμείο η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις νέες υποσχέσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018.
4. Το πακέτο για το χρέος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψουν στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να ανοίξει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για φθηνή ρευστότητα προς τις τράπεζες.
Αναζητούνται πρόεδροι
Ανοικτό παραμένει το θέμα της αναζήτησης νέου προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την υπουργοποίηση του Στ. Πιτσιόρλα. Ομοίως ανοικτό παραμένει το ζήτημα της τοποθέτησης νέων Διοικητών στην Τράπεζα Πειραιώς και φυσικά στην Εθνική Τράπεζα. Ανησυχίες για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις Τράπεζες εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
MIG
Ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα Βγενόπουλου, ιδρυτή του επιχειρηματικού ομίλου των 20.000 εργαζομένων φαίνεται πως σηματοδοτεί την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Επένδυση όπως όλα δείχνουν αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν και «επίσημα» στο τιμόνι του Ομίλου MIG την Τράπεζα Πειραιώς.
Μάλιστα η μετεξέλιξη στον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο γίνεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε γνώση της κυβέρνησης, η οποία έχει δώσει το «ΟΚ».
Ο Κύπριος Πρόεδρος στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα έρθει αυτή την βδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε απόψε ότι η ακριβής ημέρα θα καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δοθέντος ότι την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να έρθει σε επαφή και να ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Μοντ Πελεράν σημειώθηκε «πρόοδος, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία».
Ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Η θέση αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη, τόνισε, έχει καταστεί ξεκάθαρη τόσο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη.
(Πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, Βήμα της Κυριακής, Επένδυση, Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Capital.gr)