• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

Αρχίζει αυτή την εβδομάδα, μάλλον Τρίτη, ο νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα κύρια  ανοικτά θέματα της ατζέντας της είναι το εργασιακό, και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια – πλην του 2017 για το οποίο έχει επέλθει συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο την  ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια εξέλιξη που θα έχει πολλές  θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στα εργασιακά που θα αποκλίνουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διεκδικώντας επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Έχει επίσης τονίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη λήψη, εκ των προτέρων, μέτρων τα οποία ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2019 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα. Πρόκειται για μέτρα ύψους 4,2 δισ. Ευρώ, μεταξύ των οποίων η μείωση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και παρεμβάσεις στις συντάξεις, τα οποία αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τη διαπραγμάτευσης θεωρούν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων που σημειώθηκε στον Προϋπολογισμό του 2016 θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, γεγονός που εγγυάται την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συζητά την επέκταση και μετά το 2018 του δημοσιονομικού «κόφτη» που συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος. Ενός μηχανισμού ο οποίος, όμως, θα έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν θα δεσμεύει από τώρα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως ζητά το ΔΝΤ.  Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ στα θέματα αυτά επιχειρείται να λυθούν σε βάρος της Ελλάδος.

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να διατηρηθεί όσο το δυνατόν για λιγότερα χρόνια. Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τη Γερμανία που ασκεί πιέσεις να καθορισθεί μεγαλύτερη περίοδος για τον συγκεκριμένο στόχο. Το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελληνική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μεγαλύτερη λιτότητα. Για αυτό και θεωρεί ότι ο πλέον κατάλληλος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ήταν να περιοριστούν στο 1,5% του ΑΕΠ με παράλληλη άμεση λήψη αποφάσεων για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων μείωσης του δημόσιου χρέους.

Ειδικός μηχανισμός «κόφτη»

Ο κ. Ρέγκλιγκ στην συνέντευξή του στο capital.gr, ανάμεσα στις διεξοδικές απαντήσεις του για τα όσα αποφασίσθηκαν την περασμένη Δευτέρα, διακριτικά αλλά με απόλυτη σαφήνεια έδωσε την “είδηση” : Το Eurogroup  έδωσε εντολή στους θεσμούς να διαμορφώσουν πρόταση για την συγκρότηση ενός μηχανισμού – “κόφτη” ο οποίος θα ενεργοποιεί τις περικοπές των δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.

Η δημιουργία του μηχανισμού αυτού είναι το κύριο καθήκον των θεσμών και της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Η συγκρότηση του μηχανισμού αυτού θα προβλέπει από που και πόσο θα κόβονται οι δημόσιες δαπάνες αναλογικά με το “κενό” για την επίτευξη του 3,5% του ΑΕΠ.

Νέες διοικήσεις τραπεζών (Πειραιώς, ΕΤΕ)

Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου «κληρώνει» η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, καθώς το Δ.Σ. της τράπεζας θα επιλέξει μεταξύ των δυο τελικών υποψηφίων για τη θέση. Παράλληλα, «λευκός καπνός» προέκυψε μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Εθνικής Τράπεζας, αφήνοντας πίσω τη διοικητική κρίση που ταλάνισε τη σχέση των δύο πλευρών και η οποία προέκυψε με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου της τράπεζας.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών και επέλεξε τους δύο υποψηφίους που προτείνει στο Δ.Σ. για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Πρόκειται για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου που είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα, και τον Χρήστο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε επιλεγεί τον περασμένο Ιούνιο ως νέος διευθύνων σύμβουλος, αλλά εν συνεχεία διατυπώθηκαν ενστάσεις από τον SSM που ακύρωσαν την εκλογή του (ενστάσεις που πλέον έχουν αποσυρθεί). Ετσι, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς με έναν και μοναδικό στόχο: την εκλογή νέου CEO της τράπεζας.

 

Ο Πρωθυπουργός  σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του συνεδρίου του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Την Πέμπτη θα συναντήσει σε πρόγευμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής θα έχει γεύμα εργασίας στην καγκελαρία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ‘Ανγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Το πρωί του Σαββάτου θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Βουλή- ν/διο για πλαστικό χρήμα

Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει αυτή την εβδομάδα το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών. Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%.

– Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

– Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

– Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνης με κάρτα θα είναι 30%.

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ή συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δεν θα καρπώνεται το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, αλλά λιγότερο.

 

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Βήμα.gr, capital.gr)