Την πέμπτη του επίσκεψη στο Βερολίνο ως πρωθυπουργός πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη ο Αντ.Σαμαράς για να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Αλλαγές στον Τειρεσία και στην πρώτη κατοικία αναγγέλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.
### Βερολίνο
O πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μεταβαίνει την Τρίτη στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση αν και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική εντούτοις σε αυτήν δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προσπαθεί να υποβαθμίσει την σημασία της επίσκεψης, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση στο πλαίσιο «εντατικών και συχνών επαφών» και υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος». Ο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Νόρμπερτ Μπάρτλε δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ρύθμισης. «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης».
Αναλυτές αναμένουν, πάντως, ότι κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας. Θα μπορούσε ο κ. Σαμαράς να αποσπάσει κάτι συγκεκριμένο από την Άγκελα Μέρκελ που θα τον βοηθούσε στην ανατροπή του δυσμενούς για αυτόν πολιτικού κλίματος;
### Επιστροφή της τρόικας
Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα έλθουν στην Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να ξεκινήσουν την πέμπτη και ενδεχομένως τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Την επόμενη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), οι οποίοι θα έχουν την πρώτη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου. Η τρέχουσα αξιολόγηση δεν θα κρίνει μόνον την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,1 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από την τρόικα (τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), αλλά θα καταδείξει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη διετία, αλλά και κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
### Τειρεσίας- αλλαγές
Απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» προσφέρει πλέον η θυγατρική εταιρεία των τραπεζών «Τειρεσίας ΑΕ» έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει να μετρήσει το επιχειρηματικό ρίσκο που συνεπάγεται μια συνεργασία, έχει τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες είτε απευθείας από την «Τειρεσίας ΑΕ» είτε και μέσω τρίτου. Και αυτό διότι η θυγατρική των τραπεζών μπορεί να συνάψει ακόμη και συμβάσεις μεταπώλησης των στοιχείων που αφορούν νομικά πρόσωπα και τα οποία υπάρχουν στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων». Μέσω της νέας υπηρεσίας, η οποία απέκτησε την εμπορική ονομασία «τσεκ», εκπρόσωποι επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για μια σειρά «αρνητικών στοιχείων» που ενδεχομένως βαρύνουν τους πελάτες ή τους προμηθευτές τους: ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, κατασχέσεις, προσημειώσεις ακόμη και υποθήκες ή προσημειώσεις υποθηκών.Για το «ξεκλείδωμα» της μαύρης λίστας για το ευρύ επιχειρηματικό κοινό είναι ενήμερη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως αναφέρουν στην Καθημερινή στελέχη της «Τειρεσίας ΑΕ». Στο σύστημα έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 700 πελάτες-επιχειρήσεις.
### Μάριο Μόντι
Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι στην ερώτηση «Πώς βλέπετε την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια;» απάντησε: « Αναγνωρίζω και κατανοώ πόσο δύσκολα θα πρέπει να ήταν αυτά τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ήταν σίγουρα μια πολύ εντατική αλλά και παρατεταμένη θεραπεία, και είμαι βέβαιος ότι ήταν πολλές οι περιπτώσεις που πολλοί Ελληνες αναρωτήθηκαν εάν άξιζε τον κόπο. Από την άλλη, πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα πραγματικά χρειαζόταν μια διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες σκέπτονται για την οικονομία, τον σεβασμό των νόμων, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά». Και συμπλήρωσε: « Η συμμετοχή στο ευρώ σημαίνει την αποδοχή ενός συστήματος αρχών, ενός τρόπου συμπεριφοράς. Για κάποιες χώρες, κυρίως του Νότου, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Απαιτεί επώδυνες προσαρμογές. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως για την Ελλάδα και όλες αυτές τις χώρες οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες και λυτρωτικές. Σίγουρα έγιναν λάθη. Πολλά· από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από την τρόικα. Ομως, σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι επρόκειτο για μια επώδυνη αλλά αναγκαία διαδικασία. Και τώρα βλέπω να διαφαίνεται μια αρκετά θετική προοπτική σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
### Κίνητρα για πρώτη κατοικία
Την επαναφορά κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την τόνωση της ζήτησης για ακίνητα και την ενίσχυση της οικοδομής, από την πορεία της οποίας εξαρτώνται περισσότερα από 150 επαγγέλματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει υποβάλει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναλυτική πρόταση που προβλέπει την επαναφορά της πλήρους απαλλαγής των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, για στεγαστικά δάνεια που θα εκταμιευτούν από εδώ και στο εξής.