Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της συνάντησης Γ.Χαρδούβελη με Κ. Λαγκάρντ, η τρόικα στο Eurogroup, η αγωνία για τα stress tests , τα στοιχεία για την παραοικονομία στην Ελλάδα σηματοδοτούν την εβδομάδα που μόλις άρχισε.
### Έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο
Τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να συνεχίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος επανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ στη συνάντηση που είχε χθες Κυριακή στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και ενθάρρυνε την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Στη βάση αυτή επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Οι κ.κ. Χαρδουβελης και Στουρνάρας ενημέρωσαν, στην ημίωρη συνάντηση, την κ. Λαγκάρντ και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τομσεν ότι η Ελλάδα επιθυμεί την μετεξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ, κάτι που -όπως υπογράμμισαν- θα γίνει σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο κ. Χαρδούβελης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συζήτηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, λέγοντας πως επικεντρώθηκε στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη: «Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Δεν πρέπει να οπισθοδρομήσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σταθεί αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σε αυτό που επιχειρεί να πετύχει η χώρα.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν πως έγινε η εκκίνηση για την διαμόρφωση της νέας σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Όπως ανέφεραν, οι χειρισμοί που απαιτούνται από εδώ και στο εξής είναι λεπτοί, και το βάρος πέφτει πλέον στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα, καθώς και στα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.
### Eurogroup με τρόικα
Σήμερα Δευτέρα ο υπουργός κ. Χαρδούβελης θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να μετέχει στο Eurogroup, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.
### Τράπεζα Αττικής
Κρίσιμη επαναληπτική γενική συνέλευση σήμερα της Attica Bank κατά την οποία η διοίκηση της Τράπεζας θα παρουσιάσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 434 εκ. ευρώ, εφόσον κατορθώσει να επιτύχει συμφωνία με επενδυτές.
### Συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση. Στόχος είναι την 1η Ιουλίου 2017 να έχει συγκεντρωθεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
### Η παραοικονομία στην Ελλάδα
Δύο στους τρεις Έλληνες εργαζόμενους είτε αποκρύπτουν μέρος όσων κέρδισαν, είτε δεν τα αποκαλύπτουν συνολικά στην εφορία, σύμφωνα με τον Economist, ο οποίος σημειώνει ότι πέρυσι η παραοικονομία στην Ελλάδα έφτασε το 24% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.
Το ΔΝΤ, σημειώνει το περιοδικό, θα ήθελε να φέρει μεγαλύτερο μέρος από αυτή τη σκιώδη οικονομική δραστηριότητα στο φως, για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Αλλά, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει ο κίνδυνος ότι μια υπερβολικά επιθετική φορολογική πολιτική θα περιπλέξει το πρόβλημα.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε ορισμένα από τα αίτια του προβλήματος -τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, τη χαμηλή ικανοποίηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολουμένων, το υπερβολικά υψηλό ποσοστό του μη μισθολογικού κόστους- καθώς και στις συνέπειες που έχει η φοροδιαφυγή στην οικονομία γενικότερα, για να σημειώσει:
«Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να μάθει από το Περού, το οποίο τη δεκαετία του 1990 αντιμετώπισε τη φοροδιαφυγή με τη δημιουργία μία μικρής αλλά καλά εκπαιδευμένης task force. Η εξάλειψη των πολλών εξαιρέσεων και των ‘παραθύρων’ στο δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα θα βοηθήσει, καθιστώντας δυνατό να μειωθούν τα επιτόκια και μαζί με αυτά το κίνητρο για φοροδιαφυγή».
«Αλλά οι φορολογικές Αρχές πρέπει να δράσουν με προσοχή. Πάνω από το 25% των Ελλήνων είναι επισήμως άνεργοι και η παραοικονομία είναι μια σανίδα σωτηρίας για πολλούς από αυτούς (…) Τα δύο τρίτα των αδήλωτων εισοδημάτων ξοδεύονται σχεδόν αμέσως σε επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους τους. Μία πολύ δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να θέσει όλα αυτά σε κίνδυνο» σημειώνει το περιοδικό, το οποίο καταλήγει:
«Η καλύτερη θεραπεία, όμως, θα ήταν μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος και κατά 2,9% τον επόμενο χρόνο. Η ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ήταν 3,6% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Καθώς η ανεργία πέφτει και οι μισθοί αυξάνονται, η παρόρμηση για φοροδιαφυγή θα φθίνει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό συνέβη την περίοδο 1993-2003, όταν η ανάπτυξη ήταν στο 2,5% κατά μέσο όρο και η σκιώδης οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο.»