• Σήμερα είναι: Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

Τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες, οι συζητήσεις για τη  δημιουργία πιστωτικού αποθέματος ως εγγύηση για τυχόν κρίσεις, το πακέτο Γιούνκερ, τα κόκκινα δάνεια είναι μερικά από τα θέματα που θα χαρακτηρίσουν αυτήν την εβδομάδα.

 

 

###   Stress tests αποτελέσματα στο τέλος της εβδομάδας

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου επέλεξε η ΕΚΤ  να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τα stress tests που διενεργεί για 130 συστημικές τράπεζες. Είναι φανερό ότι επειδή η μέρα είναι Κυριακή θα αποφύγει λόγω αργίας «περιπέτειες» στην αγορά. Οι τράπεζες  είναι κλειστές και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος για μαζικές αναλήψεις που κάποιες από αυτές έχουν ανάγκη  κεφαλαιακής ενίσχυσης. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής οι τράπεζες έχασαν σε διάστημα λίγων μηνών 14 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της διεθνούς κατάστασης.

Ιδιαίτερης κρισιμότητας θεωρούνται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, καθώς θα κρίνουν το εάν η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για άλλους σκοπούς πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει την προσεχή Πέμπτη στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, τα οποία επισήμως θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

Οι Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική θα ενημερώσουν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.Εν συνέχεια θα έχουν περιθώριο έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου για να κοινοποιήσουν στην ΕΚΤ τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, με τα οποία θα καλύψουν το έλλειμμα που θα προκύψει.

 

###   Προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ

“Πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αν θέλουμε να αποφύγουμε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία να βρεθούν και πάλι υπό την πίεση των κεφαλαιαγορών. Η εξέλιξη στα χρηματιστήρια αποτελεί σήμα κινδύνου”, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς και τονίζει ότι “πρέπει τώρα γρήγορα να συμπληρώσουμε την μονόπλευρη πολιτική περικοπών με πολιτική επενδύσεων και ανάπτυξης”.

“Για αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σχεδιάζει ένα πακέτο 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας”, επισημαίνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Der Tagesspiegel” του Βερολίνου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, στην έρευνα και την καινοτομία “ώστε να παραμείνουμε επίκαιροι παγκοσμίως με τα προϊόντα μας”, όπως λέει.

Τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου των 300 δισ. ευρώ, που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατέθεσε ο ΣΕΒ στην ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση BUSINESSEUROPE, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Forum Ευρώπης-Ασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Μιλάνο παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής, με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών ηγετών από τις δυο ηπείρους.

###   Χαρδούβελης για ισχυρό απόθεμα

 

Υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος, στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης» δηλώνει. Σε συνέντευξή του στη Real News μιλά και για τη σχέση της χώρας με το ΔΝΤ λέγοντας πως «δεν πρόκειται για διαζύγιο». «Το ονομάζω αλλαγή σχέσης» επισημαίνει και συμπληρώνει πως το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδεχελή ελεγκτική ιδιότητα. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. «Δεν θέλω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο» αναφέρει.

 

 

###   Πόλεμος για το γάλα

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή της FrieslandCampina Hellas εναντίον της Δέλτα  στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. Ως γνωστόν η Δέλτα  αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος για την παραγωγή «γάλακτος ημέρας» ξεκίνησε καμπάνια για το νέο της προϊόν.  Η Friesland ισχυρίζεται ότι κακώς αναφέρεται στη διαφήμιση ότι το «γάλα ημέρας» κυκλοφορεί με ημερομηνία λήξης τριών ημερών και όχι δύο όπως θα έπρεπε.

 

###   Τα κόκκινα δάνεια

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια» και για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δίκαιου, με την εκτίμηση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, να προσδιορίζει χρονικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.«Ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις, από την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια και νομίζω μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, θα έχουν σταλεί. Κυρίως ήταν διασταυρώσεις στοιχείων (…) Επίσης, έχουμε στείλει ήδη στην τρόικα, τις βασικές αρχές κατανόησης για το Πτωχευτικό Δίκαιο των ιδιωτών, για να συμφωνήσουμε το πλαίσιο και από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και πριν από το Δεκέμβρη» ανέφερε ο κ. Δένδιας στο Mega. Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδικασία περικοπής χρέους και ρύθμισης του υπολοίπου σε μακρά σειρά δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με την τρόικα. Με μία προϋπόθεση, ότι θα πρέπει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

 

###   αισιοδοξία για τουρισμό

Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank o αριθμός του εισερχόμενου τουρισμού εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. περίπου το 2014 (χωρίς την κρουαζιέρα, οι ταξιδιώτες της οποίας υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. περίπου στο τρέχον έτος), έναντι 17,8 εκατ. το 2013. Επομένως, οι συνολικές τουριστικές αφίξεις του 2014 (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 22,5 εκατ. τουρίστες, έναντι αντίστοιχης ροής 19,9 εκατ. επισκεπτών το 2013, αναφέρει εκτενής οικονομική ανάλυση της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο. Όσον αφορά την δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού ως σύνολο σημειώνεται ότι κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά 4,8% το 2013, μετά την πτώση του κατά 17,2% το 2012 και επίσης κατά 7,4% το 2011 και κατά 8,2% το 2010.

 

###   εκτιμήσεις της Bank of America-Merrill Lynch για ΕΚΤ

Ως «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζει η Bank of America-Merrill Lynch το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά εντός του 2015 σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου, τα μέτρα που σήμερα εφαρμόζονται έχουν επίπτωση μόνο στη διακύμανση του ευρώ και είναι απίθανο να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα εντός των επόμενων έξι μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί το επόμενο έτος να κάνει περισσότερα απ’ όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου, περιγράφοντας ένα περιβάλλον ισχνής οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού ο οποίος συνεχίζει να αποδεικνύεται χαμηλότερος των προσδοκιών.

Η BofA υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τόσο για φέτος, όσο για το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος ο οίκος αναμένει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμό 0,7% (έναντι 0,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και1,1% το 2015 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,3%).

Την αδυναμία αυτή, οι αναλυτές του οίκου την αποδίδουν στις εκτιμήσεις για αποδυνάμωση της γερμανικής εξωτερικής ζήτησης, όχι μόνο λόγω της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και της αδυναμίας που παρατηρείται σε αναδυόμενες αγορές.