• Σήμερα είναι: Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που άρχισε

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος πυροδότησε διαφορετικές εκτιμήσεις. Στην Ευρώπη και ανάμεσα σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για το ελληνικό μέλλον.

Ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τονίζοντας ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο. »Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. »Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις« καταλήγει η ΤτΕ.

H ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος προξένησε αντιθετικές εκτιμήσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.

 

Βρυξέλλες- περισσότεροι ζητούν κούρεμα

Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που ζητούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt. «Ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της», εκτιμούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ, επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Διάσταση απόψεων υπάρχει ωστόσο στις Βρυξέλλες για τον χρόνο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν κούρεμα, του δικού τους χρέους.

Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισεκατομμυρίων δεν θα είχε νόημα. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα», υποστηρίζουν. Η Die Welt σημειώνει, ότι οι ίδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

DIW : Κούρεμα του ελληνικού χρέους

Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% τάχθηκε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ.

Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε χθες ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία 40 με 50 αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.

 

Dow Jones Newswires: Προετοιμασίες  για grexit

Σύμφωνα με το Capital.gr οι τράπεζες και τα άλλα οικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη, δοκιμάζουν τα συστήματα τους και επαναφέρουν στην επιφάνεια παλαιοτέρα σχέδια τους, για το ενδεχόμενο ενός Grexit, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Ανάμεσα στις εταιρίες που προβαίνουν σε «ασκήσεις» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι οι Citigroup, Goldman Sachs και ICAP, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Τα σχέδια τους περιλαμβάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αντισυμβαλλόμενα μέλη τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το Grexit, εξετάζοντας την πιστωτική τους έκθεση και τεστάροντας διασυνοριακούς τρόπους χρηματοδότησης στις κατά τόπους επιχειρήσεις τους.

Άλλες εταιρίες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο στο σύστημα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές σε πλατφόρμες αλλαγής συναλλάγματος, για να δουν πως θα ανταποκριθούν στην πιθανότητα της εισαγωγής ενός νέου, Ελληνικού νομίσματος σε αυτές.

Αρχίζουν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο διάστημα των εκπτώσεων τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 18 Ιανουαρίου  με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού της έκπτωσης.