• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η εβδομάδα που άρχισε

 

Ζητείται πολιτική απόφαση.

 

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.  Χθες  υπουργοί της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι έφτασε πλέον η στιγμή για μια πολιτική απόφαση επί των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ καθώς «οι τεχνικές προτάσεις έχουν εξαντληθεί» ιδιαίτερα μετά το κατηγορηματικό «όχι» της τρόικας στις προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία τη νύχτα της Κυριακής.

 

Το βασικό αγκάθι των συζητήσεων είναι η περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα απαιτεί να εφαρμοστούν οι προτάσεις της κατά 100% ενώ οι τροποποιητικές προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά γάλατος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της ενιαίας τιμής βιβλίων δεν εγκρίνονται.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πια κανένα δημοσιονομικό θέμα» καθώς «έχει κλείσει και το 2014» ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ θα κρίνει τη δόση. Μεγάλο ζήτημα παραμένουν οι 4.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν για να πιαστεί ο στόχος των 25.000 απολύσεων μέσα στο 2014.

 

Σήμερα Τρίτη αναμένονται νέες συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

 

 

 

Το ουκρανικό ζήτημα

 

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρομπάι.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Κάθριν Αστον, επίσης είπε ότι θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας μια κατεπείγουσα Σύνοδος Κορυφής για το ζήτημα της Ουκρανίας και την κρίση στην Κριμαία.