• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Η εβδομάδα που έρχεται

 

 

####

Οι διεργασίες στην κυβέρνηση θα συνεχιστούν ενόψει της επιστροφής της τρόικας. Η  ημερομηνία άφιξης των Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η ελληνική πλευρά να έρθει σε συνεννόηση με την τρόικα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αξιολόγηση του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2014 θα μπορούσε να συμπτυχθεί -όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν- και η τρόικα να επιστρέψει στα μέσα Μαΐου για να ολοκληρώσει την επισκόπηση προόδου του εξαμήνου.

 

###  εξελίξεις στην υγεία

Tο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα είναι στο εξής η ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ και θα έχει ως στόχο την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγική έκθεση του νέου νομοσχεδίου που δόθηκε αργά τη νύχτα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, καθώς στο εξής θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ. Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης τους, οι γιατροί θα αξιολογούνται και θα κατατάσσονται σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.

Οι ασφαλισμένοι στο διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται από νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ .

Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

####  θετικά σχόλια από την εφημερίδα Die Welt

Σε ένα μακροσκελές δημοσίευμα στην κυριακάτικη Die Welt με τίτλο «Η Ελλάς αναγεννιέται  από τις στάχτες», διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες γερμανικές εφημερίδες που τελευταία είχαν περάσει σε κριτικές θέσεις εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η συντηρητική εφημερίδα διαπιστώνει ότι «οι Έλληνες προσπαθούν να επανορθώσουν τη χώρα και κάνουν τεράστια βήματα».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Φλόριαν Έντερ, καταγράφει την πρόοδο αυτή απαριθμώντας 50 σημεία στα οποία διαπίστωσε ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ότι επήλθαν αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και στην καθημερινή ζωή:

Από τις αποδείξεις στα περίπτερα για ένα μπουκάλι νερό ή μια εφημερίδα και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα μέχρι τη μείωση του αριθμών των απασχολουμένων στο δημόσιο από τις 950.000 το 2009 στις 750.000 το 2012 με στόχο τις 660.000 το 2016. Αναφέρει το ρεκόρ των αφίξεων 17 εκ. τουριστών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, με αύξηση 10% των Γερμανών, που δεν πέφτουν πλέον θύματα των ταξιτζήδων, το «απροσδόκητο» πρωτογενές πλεόνασμα, το 70% του οποίου θα δοθεί στην κοινωνική ασφάλιση, «με τη σύμφωνη γνώμη και της τρόικας», και το Κτηματολόγιο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, «αλλά ούτε και στη Γαλλία», και δημιουργείται τώρα με τη βοήθεια της Task Force και των Ολλανδών. Το θετικό δημοσίευμα της συντηρητικής Welt (ανήκει στον όμιλο της λαϊκής Bild) αποδίεδεται και συνταιριάζει  με την πάγια στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαπίστωσε εκ νέου ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πως η Ελλάδα έκανε εμφανή βήματα προόδου, περισσότερα απ ότι πολλοί περίμεναν από τη χώρα».

####   θετικά σχόλια και από Der Standard.

Η Ελλάδα έχει φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η ώρα των εταίρων να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους σε σχέση με το χρέος διαμηνύει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν η Ελλάδα, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, σκληρών περικοπών και μεταρρυθμίσεων και με ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας στο 27%, θα έχει πετύχει τη στροφή προς το καλύτερο.