• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Η εβδομάδα που έρχεται

 

Πυρετός στα κυβερνητικά επιτελεία  για τρόικα, τράπεζες, ΤΑΙΠΕΔ…

 

 

 

### τρόικα

 

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για να κλείσει η συμφωνία επί του προϋπολογισμού της διετίας 2014 – 2015 και έτσι το πρόγραμμα να φτάσει στο τέλος του. Όλα αυτά επιδιώκεται να συμφωνηθούν – με κάποιον συμβιβασμό – στο ερχόμενο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και να εγκριθεί η εκταμίευση στο  Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.  Οι δύο δόσεις, 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία, σύνολο 3,6 δισ. Ευρώ, από το ΔΝΤ αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, από πληροφορίες του τύπου, η  τρόικα φέρεται να μην αποδέχεται μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, δηλαδή μιας εφαρμογής, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300-400 εκατ. ευρώ.

 

###  που επενδύουν οι έλληνες

 

Μια έκθεση που θα συζητηθεί είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρει που επένδυσαν οι έλληνες στη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με την Καθημερινή που δημοσιεύει την έρευνα οι Έλληνες εξακολουθούν να επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και κομμωτήρια, παρά στην καινοτομία και στις εξαγωγές. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε πανευρωπαϊκά και είχε στόχο να διαπιστώσει κατά πόσον μεταβλήθηκε το μοντέλο των χωρών κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όσοι παρέμειναν σταθεροί στις «αξίες» της ελληνικής οικονομίας επιβραβεύτηκαν, ενώ εκείνοι που πόνταραν στην εξωστρέφεια και σε άλλους πιο παραγωγικούς τομείς ήταν οι ζημιωμένοι αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας. Εξαίρεση υπήρξε ο κλάδος του τουρισμού.

Οι παραδοσιακοί – μη παραγωγικοί τομείς – όπως η εστίαση, η ένδυση κ.λπ. συγκράτησαν την κερδοφορία τους παρά την κάθετη πτώση του τζίρου τους.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι  λιγότερες συγκριτικά παραγωγικές επιχειρήσεις (λιγότερο του 20%) απασχολούν άνω του 70% των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Οι συγγραφείς της έκθεσης παραδέχονται ότι μια σειρά από παράγοντες δεν άφησε την Ελλάδα να μεταβεί σε ένα πιο παραγωγικό επιχειρηματικό μοντέλο:

1. Η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης. Τα ποσοστά απόρριψης των δανείων στην Ελλάδα ήταν πάνω από 50%.
2. Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση εξαιτίας των προγραμμάτων διάσωσης. Αυτό είχε ως συνέπεια να μπορούν να «βγουν» εύκολα στις αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις αφού δεν είχαν εγγυήσεις ή τις αποκτούσαν πολύ ακριβά.
3. Όσοι τα κατάφεραν στις εξαγωγές αναγκάστηκαν να συμπιέσουν τα περιθώρια κέρδους λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.
4. Η απότομη αύξηση της ανεργίας και η κατακόρυφη πτώση της εγχώριας ζήτησης  δεν άφηναν περιθώρια για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου
 

 

###  Το Ελληνικό

 

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει το τελικό σχέδιο σύμβασης για την πώληση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΌΝ Α.Ε. προκειμένου αυτό να παραδοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με βάση αυτό οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

###  ΟΛΠ

Στην τελική ευθεία μπαίνει και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ , με το οποίο θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του. Το σχέδιο προκήρυξης οριστικοποιείται και ίσως κατατεθεί μέσα στη βδομάδα στη Βουλή. Ως όρος στην προκήρυξη θα περιλαμβάνεται όχι μόνον το τίμημα αλλά και οι επενδύσεις που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ο πλειοδότης.

### Νταβός

 

Περιορισμένη θα είναι η ελληνική συμμετοχή φέτος στο παγκόσμιο φόρουμ του Νταβός που θα διεξαχθεί 22-25 Ιανουαρίου. Την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Προεδρία θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.