• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η εβδομάδα που έρχεται

Κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή  το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».
Η συνεδρίαση στην Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, με την υποβολή της σχετικής έκθεσης. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα τα οποία «ξεκλειδώνουν» την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9:30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

Το ν/σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Αμεσα ξεκινά η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών μη πιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διαχειρίζονται και να αγοράζουν «κόκκινα» δάνεια. Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ) και οι Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ), όπως θα ονομάζονται -βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή- θα μπορούν επιπλέον να χορηγούν και νέα δάνεια για αναχρηματοδότηση των οφειλών, αλλά και να προσλαμβάνουν και εισπρακτικές εταιρείες. Επιπλέον, θα μπορούν να αγοράζουν και πιστώσεις από δάνεια που εξυπηρετούνται, υπό την προϋπόθεση να έχουν αγοράσει και απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδίου δανειολήπτη.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 αναστέλλεται η ρύθμιση περί μεταβίβασης των απαιτήσεων στις εν λόγω εταιρείες όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια, δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης την πρώτη κατοικία, δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με βάση τον κοινοτικό ορισμό αυτών), καθώς και για δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. «Το εφαρμοστικό πλαίσιο των της μεταβίβασης των παραπάνω κατηγοριών απαιτήσεων θα καθορισθεί νομοθετικά καταλλήλως», αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Οι μικρές τράπεζες

Άτυπη παράταση έλαβε η Τράπεζα Αττικής προκειμένου να καλύψει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που ανέρχεται σε 748,7 εκατ. ευρώ. Προθεσμία διεκδικούν από την πλευρά τους και τέσσερις συνεταιριστικές τράπεζες (Παγκρήτια, Χανίων, Πελοποννήσου και Ηπείρου), που καλούνται να συγκεντρώσουν περί τα 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κεφαλαιακών ανοιγμάτων, με το μεγαλύτερο ποσό που φθάνει τα 130 εκατ. ευρώ να διεκδικεί η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής και σύμφωνα με τη διοίκηση, μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα με το βασικό σενάριο κεφάλαια των 584 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα στην αύξηση να συμμετάσχουν οι ΔΕΚΟ. Προσδοκώντας ότι θα συγκεντρώσει και το υπόλοιπο ποσό των 164,7 εκατ. ευρώ, η τράπεζα επιδιώκει να κρατήσει ανοιχτό το βιβλίο προσφορών.

 

Τα 14 αεροδρόμια

Στην αρχή της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.  Η εφ. Το Βήμα της Κυριακής έγραψε ότι παρά τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις του υπουργού Υποδομών, εκτός απροόπτου, το θέμα αναμένεται να λήξει στην τρέχουσα εβδομάδα.