Το προεκλογικό κλίμα στη χώρα μας πυροδοτεί αντιδράσεις και σχόλια σε όλο τον κόσμο. Μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή προκαλεί αντιτιθέμενες απόψεις.
Οι New York Times
Mε τίτλο «Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της» οι New York Times κάνουν μια ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των δανειστών.
Η αμερικανική εφημερίδα εξαπολύει νέα επίθεση στις πολιτικές λιτότητας των δανειστών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έμεινε με χρέος μεγαλύτερο από ό,τι θα ήλπιζε ποτέ να αποπληρώσει και ζητά από την τρόικα αναβολή της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους για το 2015. Εκτενής είναι και η αναφορά στο ανθρώπινο κόστος της κρίσης με την πείνα, τις αυτοκτονίες και την ανεργία να έχει αυξηθεί απότομα.
«Δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Το κόμμα και χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, να μειώσουν τους φόρους, να αντιστρέψουν τις περικοπές των συντάξεων και να αυξήσουν τις δαπάνες για δημόσιες τις υπηρεσίες. Αλλά για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της λεγόμενης τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την ελάφρυνση των όρων του χρέους της χώρας», επισημαίνουν οι New York Times.
Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. «Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, παίρνει μια τέτοια απολυταρχική θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιμονή για το σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της Τρόικα πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – για παράδειγμα με την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο», σημειώνει το άρθρο.
Το ΔΝΤ
Το μήνυμα ότι όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία στην Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας που θα προσφέρει η προληπτική γραμμή πίστωσης και να ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας, εκπέμπουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.
Σχεδιασμός του Ταμείου είναι να μετεξελιχθεί το σημερινό πρόγραμμα «από όχημα άμεσης χρηματοδότησης, σε όχημα που παρέχει εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές, έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνον αν προκύψει ανάγκη. Αποφεύγουν να σχολιάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρουν κόμματα, αλλά χώρες», αν και ιδιωτικά εκφράζουν την προσδοκία ότι παρά τις προεκλογικές υπερβολές περί παροχών, τελικά, θα υπάρξει προσαρμογή στην πραγματικότητα.
Όπως τονίζει στην «Κ» η πρώην υποδιευθύντρια του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Σούζαν Σάντλερ, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια «για να εφαρμόσει πιο επεκτατική πολιτική. Πού θα βρει τα χρήματα; Ποιος θα τη δανείσει; Εκτός αν -και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα τεράστιο αν- η χώρα επένδυε πολύ έξυπνα σε συγκεκριμένους τομείς, βάσει σχεδίου. Να σχεδιάσει ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές που, όμως, να αποδίδει και, άρα, να αποφέρει περισσότερα έσοδα. Αλλά είναι σε θέση η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι, και άρα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε χαλάρωση και να υλοποιήσει μια πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική».
Κόντρες στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προκάλεσε χθες αντιδράσεις στη Γερμανία, ακόμη και στους κόλπους της πλειοψηφίας της, έπειτα από ένα δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού “Ντερ Σπίγκελ” σύμφωνα με το οποίο είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που στη χώρα ανέβει στην εξουσία η ριζοσπαστική αριστερά.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση: “Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά”.
Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του “μεγάλου συνασπισμού” που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.
Έτσι ο αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω “διαρροής” στο “Ντερ Σπίγκελ”. “Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU”, σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε πάρει από το Σάββατο τις αποστάσεις του. “Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει”, είχε υποστηρίξει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Το γερμανικό ριζοσπαστικό κόμμα “Η Αριστερά” (Ντι Λίνκε) επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο. “Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές”, δήλωσε ο πρόεδρος του “Ντι Λίνκε” Μπερντ Ρίξινγκερ.
Die Welt
«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο ανέκυψε εκ νέου μετά το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και θεωρεί πλέον μια έξοδο της χώρας από το ευρώ ως διαχειρίσιμη.
«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί:
Ένα “Grexit” δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα.
Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι το Βερολίνο «κραδαίνει το μεγάλο ραβδί», για να συνεχίσει:
«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος».
Γιατί; «Κατ΄ αρχήν αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για “τους Γερμανούς” και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα.
Δεύτερον, αν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ακολουθήσει την “τακτική” της και τις επόμενες μέρες, θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ένα “bank run”.
Τρίτον, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί, σύμφωνα με τις συνθήκες, να αποκλείσει ένα μέλος. Η ΕΚΤ όμως θα μπορούσε να περιορίσει τόσο τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ώστε η Αθήνα θα έπρεπε τελικά να εισαγάγει νέο νόμισμα.
Η θέση του Όλι Ρεν
«Περαιτέρω παραχωρήσεις» των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου γινόταν λόγος για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο εμφανιζόταν πλέον ως αντιμετωπίσιμο.
«Ο Ρεν θέλει να μειώσει το ελληνικό βάρος χρέους», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει πλέον να κρατήσει την Ελλάδα με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη. Ο Όλι Ρεν, αντιθέτως, περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, περαιτέρω παραχωρήσεις των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας».
«Ο Όλι Ρεν αντιμετωπίζει μια πιθανή εκλογική νίκη της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα με ψυχραιμία», σημειώνει το περιοδικό. «Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο κ. Ρεν στο Spiegel. Ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκλησία με πολλά ρεύματα, συνεχίζει ο κ. Ρεν και προσθέτει ότι «θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ενωμένη αυτή η συμμαχία». Και για αυτό, όπως λέει, θα χρειαστούν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Ένα «κούρεμα» χρέους, όπως το ζητάει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο κ. Ρεν θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί. Οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε όμως να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντας το ελληνικό βάρος χρέους, επισημαίνει. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», καταλήγει.
Οι γερμανοί οικονομολόγοι
Ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το “τζίνι από το μπουκάλι”, το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί» και προσθέτει ότι η Ελλάδα «απέχει πολλά μίλια» από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. «Η απαίτηση για ένα μεγάλο “κούρεμα” χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια», τονίζει.
Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ. «Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι «ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες».
Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας. «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί», δηλώνει.
Πηγές: Καθημερινή της Κυριακής, ΤΟ ΒΗΜΑ ONLINE, capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ κ.ά)