Προσπάθειες για να αντιστραφεί το κλίμα στην Ευρώπη καταβάλλουν αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ενώ σημαντικής βαρύτητας ήταν η χθεσινή δήλωση Ομπάμα για το ελληνικό ζήτημα.
Η παρέμβαση Ομπάμα δημιούργησε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Χθες το βράδυ η δήλωσή του αμερικανού προέδρου στο CNN είχε ως εξής: «Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογηθούν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα (…) Η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή..
Την ανάγκη να θεσπιστεί ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη το απόγευμα της Κυριακής στο Παρίσι.
«Δεν θα θεωρήσω απίθανο να υπάρξει μια συμφωνία μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ την Τετάρτη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί παράταση μετά την 28η Φεβρουαρίου, όταν εκπνέει το υπάρχον πρόγραμμα προσαρμογής, εφόσον υπάρξει μια πολιτική συμφωνία με την Κομισιόν για τη διασφάλιση της ρευστότητας από την ΕΚΤ
Επαφές με ευρωπαίους ηγέτες
Στο μεταξύ οι έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο πρωθυπουργός αρχίζουν ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με ευρωπαίους ηγέτες.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί μετά τη Γαλλία το Λονδίνο και τη Ρώμη.
Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, θα βρεθεί το Λονδίνο, όπου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων,Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας,Τζορτζ Όσμπορν, με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Σήμερα, Δευτέρα, ο κ . Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κύπρο για επαφές με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Την Τρίτη θα βρεθεί στην Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, και την Τετάρτη θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες και το Παρίσι για συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η Βουλή θα ορκιστεί την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου και θα εκλέξει προεδρείο την επομένη.
Για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης υπάρχει σχεδιασμός να πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα 6/8 και 9 του μηνός αντίστοιχα.
Για την πρώτη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικρατέστερη ημερομηνία η 13η Φεβρουαρίου. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα δεν έχει κλείσει καθώς υπάρχουν διαφορετικές νομικές απόψεις σχετικά με το τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.