Από σήμερα Δευτέρα επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Οι διαβουλεύσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να κρατήσουν έως την Τετάρτη. Ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις «βλέπουν» κυβερνητικές πηγές και -σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega το βράδυ της Κυριακής- η Αθήνα στοχεύει πλέον σε «συνολική συμφωνία» με τους εταίρους μέσα στον Μάιο.
Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η «συνολική συμφωνία» θα επιτευχθεί μέσα στο Μάιο και η υλοποίησή της θα αρχίσει τον Ιούνιο, αμέσως μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπονται σε αυτήν.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ουσιαστικό «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ωστόσο εκτιμούν ότι με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο 24ωρο οι συνομιλίες θα ξεμπλοκάρουν.
Βρυξέλλες: θετικό κλίμα
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν συμμερίζονται την εικόνα εμπλοκής που έδινε το Σάββατο η Αθήνα. Μιλάνε για βελτίωση του κλίματος συνεργασίας με την καινούργια ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά τονίζουν ότι οι αποστάσεις στα περισσότερα θέματα παραμένουν μεγάλες. «Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε μία από τις πηγές. «Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος» προσέθεσε η ίδια πηγή.«Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» είπε η πηγή.Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων». Όμως «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα» προσέθεσε η ίδια πηγή.
Βασικό πρόβλημα στις συζητήσεις αποτελεί το θέμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οι εταίροι εκτιμούν σε αντίθεση με την κυβέρνηση ότι η οικονομία φέτος αντί να αναπτυχθεί όπως και ήταν η πρόβλεψη μέχρι την αρχή του έτους, θα καταλήξει να συρρικνωθεί επιστρέφοντας σε ύφεση. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Παρέμβαση τραπεζιτών
Την απόλυτη ανάγκη άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους για την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, την άρση της καταστροφικής αβεβαιότητας και τη μεγάλη φυγή της οικονομίας προς τα εμπρός επισημαίνουν, με αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «Κ», οι επικεφαλής των 4 μεγάλων τραπεζών. Οι κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τονίζουν, παράλληλα, τη ζωτική ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω μιας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα βάλει τις βάσεις για μια μακρά περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης.
Φως από ΕΚΤ
Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» μεταξύ της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, o Κερέ διατύπωσε αυτήν τη θέση κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης την Τετάρτη το βράδυ.
Το στέλεχος της ΕΚΤ επισήμανε σε άλλους συμμετέχοντες στη συνάντηση της Τετάρτης ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τους όρους που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της βοήθειας και εφόσον υπάρξει η σαφής προοπτική άλλων πηγών χρηματοδότησης, το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων θα μπορούσε να αυξηθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
Νομοθετικό έργο
Επέκταση των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς καυσίμων, γενική απογραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά και των αποθηκευτικών μέσων που διαθέτουν, προσθήκη ιχνηθέτη στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως «πρώτη ύλη» για λαθρεμπόριο, είναι ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, τα οποία θα περιληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο.
(πηγές: Καθημερινή, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euro2day , MEGA κ.ά)