Μετά τις εκλογές η χώρα μπαίνει στην καθημερινή οικονομική ζωή. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που δόθηκε αργά το περασμένο Σάββατο σε διαβούλευση, η οποία λήγει σήμερα Δευτέρα για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τέλος της εβδομάδας. Η Στη δημοσιότητα έδωσε η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για να προχωρήσει το ταχύτερο στην ψήφισή του θα απελευθερώσει τις δόσεις της πρώτης αξιολόγησης.
Στα φορολογικά μέτρα καθορίζεται ρήτρα ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις.
Πολύ σκληρό είναι και το ποινολόγιο της εφορίας. Με διάταξη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες. Υπάρχουν κι άλλες δραστικές αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας με αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ . Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης; και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.
Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο.
Ειδικό άρθρο υπάρχει για την διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία μπαίνει ψηλά στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων
Ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Την Πέμπτη αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις αρχές της εβδομάδας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής επιστολών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προς τη ΓΣΕΕ και τους εκπροσώπους των εργοδοτών για την έναρξη διαλόγου εξπρές για το Ασφαλιστικό, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ετήσιο Συνέδριο της Grant Thornton
Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό της, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Global Annual Conference της Grant Thornton International Ltd, που για πρώτη φορά θα γίνει, φέτος, στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας την ελληνική πραγματικότητα, τις προκλήσεις και τις ελπίδες των επιχειρήσεων σε μία άκρως κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ελλάδας. Οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν:
- “Business Focus in Greece”, Ed Nusbaum, Global CEO Grant Thornton International Ltd
- “Οι επιπτώσεις των capital controls στις ελληνικές επιχειρήσεις”, Νικόλαος Β. Καραμούζης, Πρόεδρος ΔΣ Eurobank Ergasias A.E., Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά
- “Κλαδική ανάλυση: Επανεκκίνηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο νέο οικονομικό περιβάλλον”, Μανόλης Μιχαλιός, Partner, Head of Assurance & Νίκος Ιωάννου, Assurance Partner, στελέχη της Grant Thornton
Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Σύμφωνα με την Καθημερινή μελετάται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες σε είδος, όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, στο κομμάτι του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης, σχεδιάζει. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Social Solidarity Income) θα διατίθεται στους δικαιούχους, οι οποίοι για το 2016 ενδέχεται να επιλεγούν σε εθνικό δίκτυο, με βάση το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα αφορά καταβολή σε χρήμα (ρευστό).
Πλαστικό χρήμα
Χθες έγινε γνωστό και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης, ότι το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται να επεκτείνει τη χρήση του πλαστικού χρήματος, αλλά με κίνητρα, υποχρεωτικά και εθελοντικά. Στο ΒΗΜΑ γράφτηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα τμήμα του μισθού σε μετρητά κι ένα άλλο σε πλαστικό χρήμα. Στόχος είναι να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εισπράττει το κράτος γρηγορότερα τον ΦΠΑ. Όπως ανέφερε ο υπουργός οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016. Παράλληλα, επισήμανε πως το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει τον σχεδιασμό του και στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση και συνεννόηση με τις τράπεζες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή νοοτροπίας και στους φορολογούμενους και στο κράτος, είπε.