• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η εβδομάδα που μόλις άρχισε

Η διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων, που ανακοινώνεται σήμερα, οι εξελίξεις στις τράπεζες και οι δηλώσεις των κορυφαίων οικονομικών στελεχών της χώρας στο Σαββατοκύριακο  διαμορφώνουν το κλίμα της εβδομάδας.

 

###   Σήμερα, ανακοινώνεται η διευθέτηση χρεών μικρών επιχειρήσεων

Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών θα παρουσιάσει στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει στον διάδοχό του στο υπουργείο, Κώστα Σκρέκα.στον διάδοχό του στο υπουργείο, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στην κατηγορία των μικρών μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είναι «οριζόντια». Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν πωλήσεις μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ.

Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διαγραφή οφειλών εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη, δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

 

###    Οι τράπεζες σε νέα εποχή

Την Τρίτη στις 4 Νοεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υπαχθούν στην εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τους για το τρίτο τρίμηνο, στις 4/11 η Alpha Bank, στις 6/11 η Εθνική και στις 7/11 η Eurobank.  Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και οι τρεις προαναφερόμενες τράπεζες θα πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να κάνουν χρήση της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απίτηση.

                                                               ***

«Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται σήμερα σε πιο γερές βάσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση -όπως προκύπτει και από την αξιολόγηση της ΕΚΤ- για να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε  σε δήλωσή του προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας. Και όπως συμπλήρωσε : « Αυτό τους επιτρέπει τώρα να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Εξάλλου, σε άλλη δήλωσή του στην «Ημερησία» ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει το παράδοξο, τα θεμελιώδη μεγέθη να κινούνται ομαλά, ενώ οι αγορές εμφανίζουν αναταράξεις.  Η σημαντικότερη εξήγηση αυτού του γεγονότος, κατά την άποψή μου, έχει να κάνει με την αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με το εάν, σε μεσοπρόθεσμη περίοδο, η Ελλάδα θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική, που συνέβαλε στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ή όχι».

###    Γ.Χαρδούβελης: νέα σχέση με τους εταίρους

Στη νέα σχέση συνεργασίας της Ελλάδας μα τους εταίρους της από τις αρχές του 2015 αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός  Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης   σε ομιλία του στο συνέδριο «Capital + Vision» για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η νέα αυτή σχέση θα βασίζεται κατά τον κ. Χαρδούβελη στις ακόλουθες παραμέτρους: Στη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Στην ύπαρξη ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα και στο νέο μεταρρυθμιστικό πρότυπο. Σε ό,τι αφορά το κεφαλαιακό απόθεμα ο Υπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εταίρων για να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που σήμερα έχουν δεσμευθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε τις δυσκολίες που παραμένουν στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος» αλλά η  χώρα δεν θα βρεθεί από την “κόλαση” στον “παράδεισο”, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων» σημείωσε.

 

###   Δηλώσεις απερχόμενου  Μπαρόζο

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι τον Ιούλιο του 2012 είχε καλέσει τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στους οποίους έθεσε το ερώτημα αν εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα ανήκει στη ζώνη του ευρώ.  “Όλοι, ανεξαιρέτως, μου είπαν όχι” δηλώνει ο Μπαρόζο για να τονίσει στη συνέχεια: “Διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ και η ευρωζώνη προστατεύτηκε”. Συνεχίζοντας αναφέρει ότι κάλεσε επίσης τους Έλληνες να θέσουν τέλος στα “πολιτικά παιχνίδια τους” που όπως αναφέρει “διακύβευαν την αξιοπιστία τόσο της χώρας τους όσο και της ζώνης του ευρώ”.

Τέλος ερωτώμενος ποια ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση που έζησε ως πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει τη σύνοδο της Ομάδας των “20” στις Κάννες όπου, όπως σημειώνει, επιχειρήθηκε να τεθεί η Ιταλία υπό την κηδεμονία του Δ.Ν.Τ.  Η Μέρκελ συμφωνούσε με αυτή την επιλογή, αναφέρει ο Μπαρόζο, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρομπάι αντιτάχθηκαν. “Στο τέλος μας δικαίωσε περιέργως ο Ομπάμα” αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής.