• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025

Η εβδομάδα που άρχισε

Η τρόικα φθάνει την Τρίτη στην Αθήνα με πρόθεση να κάνει «σκληρούς» ελέγχους. Το Spiegel προαναγγέλλει στη σημερινή του έκδοση  μείωση του χρέους, τα επόμενα χρόνια, μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

 

 ###   έρχεται η τρόικα…

Την Τρίτη φθάνει η τρόικα στην Αθήνα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, θα έχει προηγουμένως σειρά επαφών με συναδέλφους του στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία. Οι  δανειστές έρχονται αποφασισμένοι να πιέσουν για όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις), καθώς αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η τρόικα επιμένει να υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό -όπου η κυβέρνηση βάζει «βέτο»- αλλά και για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Ως προς το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015. Για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το σχέδιο που ετοιμάζει ο το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη  Δευτέρα 6 Οκτωβρίου

 

###   προυπολογισμός 2015

Τα τελικά στοιχεία για το αναθεωρημένο ΑΕΠ της Ελλάδας για τα έτη 1995-2013 που θα δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 10 Οκτωβρίου θα πρέπει να περιμένουν κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα μεγέθη του Προϋπολογισμού 2015. Αυτό σημαίνει ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή θα αναθεωρηθεί ως προς τα μεγέθη που βασίζονται στο ΑΕΠ.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα κοινοποιήσει την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα στοιχεία που προέκυψαν από την αναθεώρηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (European System of Accounts -ESA 2010).

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα ελεγχθούν και θα πιστοποιηθούν από τη Eurostat, ώστε να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της επανεκτίμησης του ΑΕΠ για τα έτη 1995-2013 με βάση το ESA 2010 στις 10 Οκτωβρίου 2014.

Στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν εάν το τελικό αποτέλεσμα της επανεκτίμησης του ΑΕΠ για τα έτη 1995-2013 οδηγεί σε υψηλότερο ΑΕΠ -και ως εκ τούτου μειώνει τα επίπεδα του δημοσίου χρέους- και παραπέμπουν στις επίσημες ανακοινώσεις της 10ης Οκτωβρίου.

 

 

###    Το Spiegel για το χρέος
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στη σημερινή  έντυπη έκδοση του περιοδικού Spiegel το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο απ’ ότι έχει αρχικά προβλεφθεί. Το περιοδικό επικαλείται κύκλους της τρόικας οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι «δεν είναι κακές οι πιθανότητες» το μερίδιο το ποσοστό των χρεών σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειωθεί ως το 2022 κάτω από το ποσοστό του 110% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αιτία για τις «καλές προοπτικές» είναι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις χρηματαγορές, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. Λόγω αυτών θα χρειαστούν «πολύ λιγότερα χρήματα» απ’ ότι έχουν προβλεφθεί για να εξυπηρετηθεί το χρέος. Το περιοδικό επισημάνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση διαθέτει πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Όπως υπενθυμίζει το Spiegel ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένα τα 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τo οποίo προβλέπεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε περίπτωση που οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, τότε η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα 11 δις ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών. Προϋπόθεση βέβαια είναι η σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

 

###   Συνέδριο ΝΔ:   Αισιοδοξία για την οικονομία

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας εμφανίστηκε στο συνέδριο της ΝΔ στη Χαλκιδική ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς.  Υποστήριξε ότι, παρά τις προβλέψεις ορισμένων, η Ελλάδα «όχι μόνο δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά από το 2015 θα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του νέου μνημονίου».

Αισθάνθηκε και ο ίδιος δικαιωμένος λέγοντας : «Θα μπορούσα και εγώ να παριστάνω τον δικαιωμένο και να βλέπω τη χώρα να καταρρέει. Προτίμησα όμως να αλλάξω την κρίσιμη στιγμή τη μοίρα της αντί να δοξαστώ από την δικαίωσή μου» είπε και συμπλήρωσε: «Κάποιοι μου είπαν τότε: Αντώνη, σου έδωσαν μια χειροβομβίδα. Μην σκάσει στα χέρια σου. Την κράτησα και την εξουδετέρωσα. Κάποιος έπρεπε να το κάνει και το κάναμε εμείς».