#### Μετά τη χθεσινή τετράωρη συνάντηση Στουρνάρα – Τρόικας ανανεώθηκε η συνάντηση τους για την Τρίτη, ωστόσο είναι προφανές ότι οι βραδείς ρυθμοί της διαπραγμάτευσης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οριστικοποίηση της συμφωνίας τον επόμενο μήνα.
#### Στη συνάντηση της Κυριακής οι δυο πλευρές συζήτησαν για το 2014, χωρίς όμως να μπουν ακόμα σε εκτιμήσεις για το εύρος του «κενού», καθώς σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η Τρόικα επεξεργάζεται νέα στοιχεία που αφορούν κυρίως στη δυναμική των εσόδων και την εισπραξιμότητα μέτρων για τις ασφαλιστικές εισφορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα κι αν οι δυο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία εώς τις 21 του μήνα, ο Προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να πείσει για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αλλά και για ισχυρότερη δυναμική των εσόδων το 2014, έτσι ώστε να μην τεθεί θέμα πρόσθετων μέτρων εκτός αυτών που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.
#### Η Τρόικα θα αναχωρήσει τη Πέμπτη για το Eurogroup αλλά δεν είναι βέβαιο εάν θα επιστρέψει αμέσως μετά. Σημειώνεται, δε, ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει συζήτηση για το «κενό» 2015- 2016.
#### Οι επικεφαλής της τρόικας θα μεταβούν σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι θα προέλθουν κυρίως από τις ΟΤΑ, τον τομέα τις Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τις θα συζητηθεί εάν θα προσμετρηθούν τις 4.000 δημοσίους υπαλλήλους, που θα απολυθούν το 2013, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, έπειτα από την αναδιάρθρωσή τις, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η τρόικα πρέπει να αποδεχθεί το αίτημα τις κυβέρνησης, να μετατεθεί κατά 2-3 μήνες το δεύτερο κύμα τις διαθεσιμότητας (με, τις, 12.500 υπαλλήλους), καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του έως το τέλος Δεκεμβρίου.
#### Ένα από τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η μέτρια απόδοση τις ελληνικής πλευράς στον τομέα αυτό.
Μάλιστα, τις αναφέρει το «Εθνος τις Κυριακής», στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν με ιδιαίτερο «σθένος» στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων από τις οποίες αναμένονταν έσοδα 2,6 δις. Για το 2013 αλλά τις φαίνεται αυτά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 1,5 δις.
Η Τρόικα απαιτεί να καλυφθεί αυτή η απόκλιση ώστε στα τέλη του επόμενου έτους να έχουν εισρεύσει στον Ειδικό Λογαριασμός Αποπληρωμής του Δημοσίου Χρέους τουλάχιστον 1,5 δις τις προβλέπεται αθροιστικά στο Μνημόνιο για τη διετία 2013 – 2014.
Αυτό σημαίνει πως ο στόχος για το 2014 εκτοξεύεται στα 3,8 δις. Ευρώ με την Τρόικα, πάντως, να διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε ο στόχος να επιτευχθεί.
Οι εισπρακτικοί στόχοι για το 2013 ανέρχονται σε 1,3 δις, 3,8 για το 2014, 2 δις το 2015 και άλλα 2,2 δις για το 2016.
Ανοίγει το Taxisnet για τα αυτοκίνητα
#### Με καθυστέρηση μια εβδομάδας ανοίγει σήμερα Δευτέρα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2014, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλά αναμένεται να είναι διαθέσιμη και η ενημέρωση για το φόρο πολυτελείας, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στο Taxisnet, όπου θα αναγράφουν τα στοιχεία τις στην ειδική εφαρμογή τις Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα εκτυπώνουν το έντυπο με τα τέλη κυκλοφορίας που τις αντιστοιχούν και με την εκτύπωση θα πληρώνουν το ποσό στην τράπεζα.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 θα καταβληθούν εφάπαξ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ αντίθετα ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα μπορεί να καταβληθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και έχουν ως εξής:
- Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
- Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
- Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
- Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
- Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
- Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
- Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
- Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ
- Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
- Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ
- Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ
Νέα από την Ευρώπη
(πηγή: Ναυτεμπορική)
#### ΑΕΠ Ευρωζώνης. Στο ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν οι ανακοινώσεις των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δείξει αύξηση 0,1% από το β’΄τ΄ριμηνο, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 0,4% σε ετήσια βάση.
Τόσο η Γερμανία ( +0,4 % σε τριμηνιαία βάση ) όσο και η Γαλλία ( 0,0 % σε τριμηνιαία βάση )αναμένεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση από το 2ο τρίμηνο , ενώ η Ισπανία αναμένεται να σημειώσει επιστροφή στην ανάπτυξη ( +0,1 % σε τριμηνιαία βάση ), και η ύφεση στην Ιταλία (-0,2 % σε τριμηνιαία βάση ) αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς .
Πάντως, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή, μετά από μια σχετικά ισχυρή ανάκαμψη 0,3 % το 2ο τρίμηνο , και η αντίδραση της αγοράς δεν αναμενεται να είναι σημαντική , όσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της οικονομίας συνεχίζεται.
#### Πληθωρισμός. Τα στοιχεία του πληθωρισμού (τελική ανάγνωση) θα επιβεβαιώσουν πιθανότατα την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε στην προκαταρκτική εκτίμηση, κατά 0,7 % σε ετήσια βάση. Ωστόσο , μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω δεν μπορεί να αποκλειστεί . Ο διαρθρωτικός πληθωρισμός (εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής , δηλαδή το προτιμώμενο μέτρο της ΕΚΤ ) αναμένεται να σημειώσει μείωση στο 1% σε ετήσια βάση, από 1,2%.
#### Βιομηχανική παραγωγή. Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αναένεται να δείξει μείωση το Σεπτέμβριο ( -0.4 % μηνιαίως από 1,0 % τον προηγούμενο μήνα ) . Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απροσδόκητα ισχυρή συρρίκνωση στη Γερμανία ( 0,9% μηνιαίως) και στη Γαλλία (-0,5% μηνιαίως) , ενώ στην Ισπανία , η παραγωγή συνέχισε να ανακάμπτει ( 0,2 % μηνιαίως ) , η Ολλάνδια εξέπληξε θετικά ( 1.4% μηνίαίως) και η Ιταλία αναμένεται να καταγράψει ελαφρώς θετική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο .
##### Τράπεζα της Αγγλίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει την εκτίμησή της σχετικά με το πότε αναναμένει το ποσοστό ανεργίας να αγγίξει το όριο του 7 %, στην τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό, που παρουσιάζεται την Τετάρτη . Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή, τα επιδόματα ανεργίας έχουν μειωθεί έντονα και οι έρευνες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα ανακάμπτει πιο αργά από ότι αναμένει η ΒΟΕ.
Όσον αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού , η προς τα κάτω αναθεώρηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός από τον Αύγουστο είναι πιο αδύναμος από ό, τι αναμενόταν, και μετά την πρόσφατη ανατίμηση της στερλίνας . Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο και θα μειωθεί σταδιακά.
Ο πληθωρισμός της Βρετανίας αναμένεται να έχει μειωθεί τον Οκτώβριο από 2,7% ετησίως πριν, στο 2,4%. Ο κεντρικός πληθωρισμός αναμένεται να έχει μειωθεί κάτω από το 2 % για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2009 σε ετήσια βάση, στο 1,8% ( 0,3 % μηνιαίως ) από 2,2% σε ετήσια βάση .
Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανίας αναμένεται σταθερό στο 7,7 % το Σεπτέμβριο . Ωστόσο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40.000 μηνιαίως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο , ο οποίος είναι και ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης από το 1997 . Η ταχεία βελτίωση δεν έχει ακόμη γίνει ορατή στο ποσοστό ανεργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για σημαντική μείωση τους προσεχείς μήνες . Αρκετές έρευνες στη χώρα, συνεχίζουν να υποδηλώνουν σχετικά ισχυρή αύξηση της απασχόλησης , ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις (συμπ. πετρελαίου) αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά περίπου 0,6% μηνιαίως τον Οκτώβριο. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σταθεροποιήθηκε κοντά στο υψηλό τεσσάρων ετών τον Οκτώβριο και αυτό υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένουν θετικές. Ωστόσο, η αδυναμία της αύξησης στα πραγματικά έσοδα θα συνεχίσει να πιέζει την ανάπτυξη της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Άλλαξε γνώμη ο Κρούγκμαν
#### Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υποστηρίζει πως ναι μεν η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ωστόσο πλέον δεν θεωρεί παράλογη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει στο ευρώ.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι οριακή, είναι σκληρό», δηλώνει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Πολ Κρούγκμαν, ωστόσο προσθέτει ότι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη προσφέρει στην Ελλάδα σταθερότητα και πρόσβαση σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια: «Από τη μία έχει κάνει πρόοδο, έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται κεφάλαια συνοχής, θέλει πρόσβαση στις αγορές, θέλει κάποια σταθερότητα. Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση».